Помощта на САЩ за Украйна идва във важен момент за нея, уверява Антъни Блинкен

Антъни Блинкен

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен подчерта пред президента на Украйна Володимир Зеленски, че част от голямата помощ, която бе одобрена в края на април, пристига във важен момент за нападнатата от Русия страна. За това предаде агенция „Ройтерс“.

Посещението на Блинкен в Украйна е първото на високопоставен американски служител, откакто Конгресът прие дълго отлагания пакет от помощи на стойност 61 млрд. долара.

„Знаем, че това е труден момент. Но помощта ще промени нещата на бойното поле. Ще има значителна разлика в отговора, който давате на руската агресия“, заяви Блинкен.

Военната помощ от Вашингтон, основният поддръжник на Киев, бе задържана с месеци, блокирана от републиканците в Конгреса на САЩ. На нея бе дадена зелена светлина с гласуване миналия месец, като тогава тя бе одобрена с подкрепата и на двете партии.

Зеленски заяви, че изпитват най-голям дефицит на оборудване за противовъздушната отбрана, тъй като от март Русия извършва въздушни атаки от далечни разстояния, при които са разрушени електрически съоръжения, а токът многократно е бил прекъсван.

Визитата на Антъни Блинкен в Украйна има за цел да вдъхне увереност у украинците, които очевидно преживяват много труден момент, подчертаха придружаващите го държавни служители.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст