Прахосници на обществено време

обществено време, Пари

Само за 10 дни през май фискалният резерв е паднал с милиард и половина – от 9.5 на 8 милиарда. Подобни числа миналият месец се превърнаха в повод за предизборно мятане на кал. Истината и тогава и сега е една и съща. В началото на всеки месец се плащат пенсии, а в средата влизат приходите от ДДС и попълват „липсите”.

Затова се гледат съотносими периоди, а не произволни дати.

Не че сегашният финансов министър не ги знае наизуст тези работи. Но изглежда и той реши да се впише в рамката на постановката „новия и предишните”. И като крайцера „Аврора” да влезе в безкрайната българска революция, пардон – преход, с гръм!

Малко хора обаче знаят, че “Аврора” слага преди 107 години началото на превземането на Русия от болшевиките с … халосни изстрели. Нещо такова се случва и у нас.

Всеки бивш властник е за затвора, декларира наследникът му и взема някакви мерки, които навреме спира. Защото знае, че всеки следващ е бъдещ бивш.

Но това е друга тема. Темата е за пълна липса на консенсус за развитието на България и от тук – липсата на каквато и да било приемственост във властта на всяко ниво.

Като некадърни бавачки управляващите ни занимават с поучителни истории за лошия и добрия. Или ни приспиват, или ни лъжат.

Това е най-голямото им престъпление – загубата на обществено време, което ни обрича на изоставане.

Конвергенция ли?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст