Най-накрая пожизнено наградените изпълнители ще започнат да си получават “призовете”, гласувани от парламента през март

пожизнено наградените

На заседанието си днес (15 май) Министерският съвет прие постановление, с което одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата за 2024 година. Става въпрос за 500 000 лв. за изплащане на държавните парични награди за цялата 2024 г. на отличени 135 културни дейци с решение на парламента, прието още на 1 март.

От отличените 135 души 110 – ще получават по 500 лева месечно, а 25 души – по 350 лева.

Сред отличените с по 500 лева месечно са Стефка Берова, Йордан Марчинков, Богдана Карадочева, Стефан Димитров, Мустафа Чаушев, Петко Петков, Васил Найденов, Маргарита Хранова, Веселин Маринов, Стенли, Христо Кидиков, Панайот Панайотов, Росица Ганева, братя Аргирови, Мая Нешкова, Камелия Тодорова, Нели Рангелова, Георги Христов, Кристина Димитрова, Петя Буюклиева, Красимир и Виолета Гюлмезови, Ева Найденова, Кирил Маричков, Валди Тотев, Георги Марков, Данчо Караджов, Пейо Пеев, Асен Драгнев, Митко Щерев, Илия Ангелов, Здравко и Катя от “Ритон”, Силвия Кацаров и Милчо Кацаров, Александър Кипров, Развигор Попов и Мими Иванова, Румен Бояджиев, Николай Томов, Иван Лечев, Константин Цеков, Васил Петров, Росица Кирилова, Богдан Томов.

Пълния списък можете да видите ТУК.

Припомняме, че още на 1 март 2024 г. парламентът взе решението за отпускането на държавните парични награди на 135 естрадни изпълнители, чиито документи в “Концертна дирекция” се смятат за безвъзвратно загубени, заради което те нямат възможност да се пенсионират, предоставяйки всички необходими документи.

Предложението за връчването на пожизнените парични награди бе на депутатите – Бойко Борисов, Тома Биков и Деница Сачева, като още при обсъжданията в парламентарната комисия по култура Христо Петров, по-известен като “Ицо Хазарта”, от “Продължаваме промяната” – “Демократична България” възнегодува защо, след като по темата винаги е имало консенсус, колегите му депутати от ГЕРБ-СДС искат само те да си припишат заслугите за подкрепата за творците. Ицо Хазарта ядно добави как си представя Борисов да се хвали с връчените награди.

По време на обсъжданията стана ясно, че списъците не са подадени от Министерството на културата, а от Пейо Пеев, барабанист и създател на група “Спринт”, който към момента е председател на Сдружението на независимите автори, музиканти и продуценти.

От пресцентъра на Министерския съвет уточняват, че държавните парични награди ще се изплащат от месеца, следващ този на приемане на решението на Народното събрание – това означава, че отличените ще си получат “призовете” за периода от април 2024 г. нататък.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст