Столична община ще отпусне 15 000 лева за скулптура “Сърцето пътува” в памет на Хавел

сърцето пътува

Скулптура „Сърцето пътува“ ще бъде поставена на столичния площад „Вацлав Хавел“, обявиха от пресцентъра на Столичния общински съвет.

Предстои той да разгледа предложението на зам.-кмета по култура Яна Генова и на кмета на район „Средец“ Трайчо Трайков за поставяне на скулптурата „Сърцето пътува“ на проф. Курт Гебауер в памет на Вацлав Хавел на едноименния площад в София.

Авторът е създател и на характерния проект в Прага, “Сърце” в памет на Хавел (на снимката горе – бел. ред). Инициативата е подкрепена с подписка от множество граждани, като средствата за изграждането, поставянето и последващата поддръжка ще бъдат осигурени от гражданското сдружение „Сърцето пътува“. Столичната община също ще се включи с финансиране от 15 000 лева, уточняват още от пресцентъра на Столичния общински съвет.

Оттам припомнят, че през 2020 г., с решение на градския парламент пространството между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и улиците „Шипка“ и „Асен Златаров“ започва да носи името на първия чешки президент след разделянето на Чехия и Словакия.

Районната администрация обнови площада с цел той да бъде място за малки градски събития, концерти, изложби. Новата скулптура “Сърцето пътува” ще представлява интерактивно сърце в подножието на съществуващото дърво на площада.

На предстоящото заседание (на 16 май) на градския парламент ще бъде обсъдено и площад в столичния район “Оборище” да бъде кръстен на Патриарх Кирил. Аргументът е, че през 1943 г. той изиграва главна роля в координирането на действията на Българската православна църква за спасяването на българските евреи. На 10 май 1953 г. той е избран за софийски митрополит и първи български патриарх след Свети Патриарх Евтимий.

Освен това на утрешното си заседание общинските съветници ще гласуват и предложение за поставяне на барелеф на арх. Наум Торбов върху фасадата на Централните хали. Освен тях той е проектирал и Софийската градска художествена галерия, и сградата, в която се помещава Главното мюфтийство.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст