Борсата за фючърсни контракти CME в Чикаго планира да търгува и с Bitcoin

Борсата за фючърсни контракти CME в Чикаго планира да търгува и с Bitcoin

CME Group – най-голямата борса за търговия на фючърсни контракти в света, планира да включи и Bitcoin в търговските си операции. Основната цел – да извлече полза от растящия интерес на паричните мениджъри от Уолстрийт към сектора на виртуалните пари. Базираната в Чикаго група провежда дискусии с търговци, които искат да купуват и продават криптовалутата на регулиран пазар, твърдят лица, запознати с разговорите.

Планът, който все още не е финализиран, ще е поредната фаза от нахлуването на едри играчи от Уолстрийт в сектора на цифровите активи след като през януари американската Комисия за ценни книжа и фондови борси одобри борсови фондове, инвестиращи директно в Bitcoin.

Въвеждането на “спот” търговия на криптовалутата (бел. ред. – покупка и продажба с незабавен превод на фиксирана дата) на CME, на която вече се извършват сделки с фючърсни контракти в Bitcoin, ще позволи на инвеститорите по-лесен достъп до т. нар. “базови търговски трансакции”. Това е обичайна стратегия на професионалните търговци на виртуалната монета, изградена въз основа на разликата между спот-котировката на съответния актив и цената на фючърсните му контракти, чиито срок за изпълнение е след два и повече месеца. Замисълът е да се спечели от малката разлика в цените им. Това е и основен продукт на американския пазар на държавен дълг, базовата търговия с който се осъществява в огромната си част на CME.

Някои от най-големите финансови институиции са се превърнали от скептици в привърженици на Bitcoin след резкия подем на виртуалната монета от низините през 2022-а до тазгодишните рекордни височини и акциите на контролните органи срещу незаконните пазарни операции.

Въпреки че криптомонетата е загубила 20% от върховата си пазарна оценка над 73 хил. щ. долара, която достигна през март, търгуваните на борсата фондове (ETFs), свързани с нея, са най-бързо нарастващите в историята от тази ниша. Хеджингови фондове, между които и “Брейсбридж кепитъл”, и пенсионни фондове като “Уисконсин инвестмънт борд”, са сред най-едрите инвеститори, налели на 10 млрд. щ. долара в дружества, управлявани от мениджъри на активи, включително “Блек рок”, “Фиделити” и “Арк”. През март главният изпълнителен директор на “Блек рок” Лари Финк заяви, че очаква поскъпване на Bitcoin в дългосрочен план.

CME е сред най-активно възползвалите се от вълната от възобновен институционален интерес към виртуалния сектор, изпреварвайки “Бинанс” като най-голям пазар на фючърсни контракти на Bitcoin в света благодарение на жаждата на играчите да спечелят от високите колебания на дигиталните пари. Чикагската борса, която се грижи основно за хеджингови фондове и търговци за собствена сметка, има около 26 хил. открити позиции на стойност от близо 8.5 млрд. щ. долара на тържището си в Чикаго – над двойно повече отколкото преди година. Потенциалният й спот бизнес ще се осъществява чрез платформата й за валутна търговия EBS в Швейцария, която е под стриктен регулаторен контрол както на сделките, така и на съхраняването на криптоактиви, твърдят добре информираните източници.

Големите традиционни борсови оператори имат колебливи постижения в спот търговията на криптовалути. Германската “Дойче бьорзе” откри собствен пазар за цифрови активи през тази година. Докато “градският” съперник на CME – CBOE Global Markets, обяви през април, че ще прекрати този бизнес заради липсата на ясна регулация в Съединените щати. Търговци от бранша пък се питат дали CME ще успее да спечели значителен пазарен дял, ако бизнесът й с Bitcoin се осъществява на две места – в Чикаго и на EBS в Швейцария.

По оценка на експерти, най-важното условие, работещо в полза на плановете на CME е, че големите регулирани борси са създали по-удобна инфраструктура за търговия на цифрови активи, примерно – за сигурно съхранение на криптомонетите. Което означава, че те биха могли в близко бъдеще да приемат и обезпечения за виртуалните активи за гарантиране на по-висока и сигурна пазарна ликвидност.

Котировките на Bitcoin в сутрешната търговия на 16 май бяха над 66 хил. щ. долара.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст