Граждански организации смъмриха европейски посланици заради срещата им с Пеевски

Граждански организации смъмриха европейски посланици заради срещата им с Пеевски

Легитимацията на санкционирани за корупция политици не може да бъде европейска ценност. Това се казва отворено писмо от пет граждански организации до посланика на Белгия у нас Фредерик Мьорис, с копие до още 31 дипломати. Писмото е по повод срещата от 9 май в белгийската резиденция на посланиците на страните в ЕС с делегация на ДПС, водена от единия от двамата председатели на партията – Делян Пеевски.

Проведената преди броени дни среща, организирана от Вас, между посланици на страни от Европейския съюз и съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания, предизвиква у нас силно безпокойство. Такива срещи, особено в Деня на Европа и ден преди началото на официалната предизборна кампания в България за избор на представители в националния и европейския парламент, са знак на легитимация на сегашното статукво. Такива действия не помагат за решаването на проблема с корупцията и върховенството на правото в България, а напротив – създават усещане за безнаказаност на българските политици, при това с европейско съгласие“, пишат Антикорупционният фонд, Българският Институт за правни инициативи, Институтът за пазарна икономика, Българският хелзинкски комитет и Фондация “Даная”.

Организациите пишат още, че върховенството на правото и ефективната борба с корупцията продължават да са проблемни сфери в България, също толкова, колкото преди десет или двадесет години. Като доказателства за това се сочи безрезултатният край на “няколкото временни парламентарни комисии, които се заеха да разследват конкретни корупционни схеми във високите етажи на правосъдието”.

Именно затова проведената преди броени дни среща, организирана от Вас, между посланици на страни от Европейския съюз и съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания, предизвиква у нас силно безпокойство“, се изтъква в писмото. Подчертава се, че такива срещи, особено в Деня на Европа и ден преди началото на официалната предизборна кампания в България, са знак на легитимация на статуквото в страната.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст