Гърция с остра реакция срещу новия президент на Северна Македония

Гърция, президент на РСМ

Напрежението между Гърция и Северна Македония продължава да се покачва. Причината – действията на новоизбрания президент на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова.

Припомняме, че на церемонията по полагане на клетва като нов държавен глава Силяновска нарече страната си “Македония”, а не както е конституционното й име “Северна Македония”.

Това накара посланика на Гърция София Филипиду да напусне церемонията. Последва изявление от гръцкото външно министерство, в което се казва, че действията на новия президент нарушават споразумението между двете страни и излагат на риск както двустранните отношения, така и перспективите на Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пък написа в платформата “Х”: “За да може Северна Македония да продължи успешния си път към присъединяването към ЕС, от първостепенно значение е страната да продължи реформите и пълното спазване на обвързващите си споразумения, включително Преспанското споразумение”.

Няколко дни по-късно от трибуната на гръцкия парламент лидерът на националистическата партия “Гръцко решение” Кириакос Велопулос скъса Преспанския договор, сключен през 2018 г. между Северна Македония и Гърция.

Според националистите поведението на новия президент в Република Северна Македония доказва, че страната едностранно се е оттеглила от споразумението с Гърция.

Парламентът в Атина все още не е ратифицирал всички двустранни меморандуми, сключени между Атина и Скопие и от опозиционната партия СИРИЗА приканиха незабавно да се гласуват от депутатите. Част от опозицията дори обвини управляващите консерватори, че умишлено забавят във времето уреждането на двустранните отношения със Северна Македония, за да спечелят на евроизборите гласовете на националистите.

Според министъра на външните работи Йоргос Герапетридис Атина трябва да се убеди, че Скопие спазва напълно клаузите на Преспанския договор, защото това е пътят към членство в Евросъюза.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст