Денят по диагонал – 16 май 2024 г.

"Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 милиона евро

“Булгаргаз” ще съди “Газпром” за 400 милиона евро

Новото ръководство на “Булгаргаз” ще съди “Газпром Експорт” за 400 млн. лева заради прекратените доставки на газ за България през април 2022 година – два месеца след началото на войната в Украйна Това стана ясно на брифинг в Министерството на енергетиката.

Ако цената на парното в София падне, това може да доведе до поскъпване на тока

Комисията за енергийно и водно регулиране уточни, че ако парното в София поевтинее, то токът трябва да поскъпне.

“Със заявлението си за цени на топлинна енергия за периода 1.07.2024 г. – 30.06.2025 г. “Топлофикация София” ЕАД, за първи път досега и единствена от всички топлофикационни дружества, е посочила две различни стойности на еднокомпонентната цена на топлинната енергия. Подобен подход създава условия за противоречиви тълкувания от страна на обществото и медиите каква точно е предложената от дружеството цена на топлинната енергия“, поясниха от комисията.

ЕЦБ предупреждава за “неблагоприятни сътресения” от високата задлъжнялост

Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреди на 16 май, че европейските държави са “уязвими на неблагоприятни шокове”, произтичащи от геополитическото напрежение и високите лихвени проценти заради провала на усилията им да редуцирт публичните си задължения. В поредния си преглед на финансовата стабилност, който публикува два пъти годишно, институцията посочва, че много европейски правителства не са изтеглили изцяло мерките в подкрепа на националните икономики, които бяха въведени като защитна мярка за домиканствата и бизнеса от последствията от КОВИД-19 и войната в Украйна.

Българското чудо: Сами да си спрем „нашите” стотици милиони от ЕС

 „По Плана за възстановяване и устойчивост само в частта за общински проекти имаме 1% усвояване. Представете си с останалите 99% какво бихме могли да направим. От оперативните програми и Плана за възстановяване и устойчивост общо имаме по-малко от 5% усвояване”,  коментира Ева Майдел, кандидат за евродепутат от ГЕРБ-СДС.

Популизмът първо печели избори, но… после си взема “своето”

Атентатът срещу словашкият премиер Роберт Фицо в сряда е доказателство, че предупрежденията за силната и агресивна поляризация в държавите членки на ЕС, не са празни заплахи. Не само в България, но и в т. нар. стари демокрации хората все по-често заемат крайни и непримирими позиции по най-различни актуални теми – от войните в Украйна и Газа, през екологията и климатичните промени, та чак до дебелината и плътността на “най-хуманната” тоалетна хартия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст