ЕК разследва влиянието на Facebook и Instagram върху психиката на тинейджърите

Facebook, Instagram, Messenger не работят зависимост

Европейската комисия започна разследване на американската корпорация Meta, за да установи дали компанията се възползва от зависимостта на непълнолетни потребители в социалните мрежи Instagram (собственост на компанията Meta) и на Facebook (собственост на компанията Meta) за комерсиални цели. Това съобщава New York Times.

Еврокомисията изрази загриженост, че услугите на Meta могат да създадат поведенчески пристрастявания у непълнолетни потребители, които могат да застрашат психичното им здраве. Ако нарушенията бъдат потвърдени, компанията може да бъде глобена до 6% от глобалните си приходи, които възлизат на 135 милиарда долара миналата година, в допълнение, компанията може да бъде задължена да направи промени в своите услуги.

Meta отдавна е изправена пред критики,

че нейните продукти и алгоритми за препоръки насърчават пристрастяването при децата. Миналия октомври повече от 30 американски щата обвиниха компанията, че използва „мощна и безпрецедентна технология за примамване на тийнейджъри с цел печалба“, което нарушава законите за защита на потребителите.

Европейските регулатори също обявиха сътрудничество с американските си колеги като част от разследването.

Те подозират, че действията на Meta може да нарушат Закона за цифровите услуги (DSA), приет в ЕС през 2022 година. Тя изисква големи онлайн платформи за борба с незаконното съдържание и минимизиране на рисковете за децата.

От Мета все още не са коментирали началото на разследването.

Компанията вече направи промени в продуктите си в отговор на Закона за цифровите услуги, включително забрана за насочване на реклами към непълнолетни въз основа на тяхната активност в приложението.

Моментът на разследването все още не е определен. Отбелязва се, че разследванията на Instagram и Facebook ще се провеждат отделно.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст