ПП-ДБ и служебният кабинет в задочен спор за парите за увеличение на заплатите във ВУЗ-овете

ПП-ДБ и служебният кабинет в спор за парите за увеличение на заплатите във ВУЗ-овете

Задочен спор се развихри между “Продължаваме промяната – Демократична България” и служебния кабинет заради отпуснатите вчера от правителството 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 година.

Това ще даде възможност минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища да се увеличи с 290 лв. – от 1810 лв. на 2100 лева. Повишението ще обхване 33 държавни висши училища с 2086 асистенти.

Всички тези обстоятелства дадоха тласък на нападките между служебния кабинет “Главчев” и “Продължаваме промяната – Демократична България” затова, кой е осигурил парите за увеличението на заплатите.

В своя позиция от вчера във “Фейсбук” партията на Кирил Петков и Асен Василев написа: “ГЕРБ-ДПС отново раздават пари, заложени в бюджета от кабинета “Денков”, като свои. Всъщност тези 39 млн. лв. са вече предвидени в Бюджет 2024 като част от 52-та милиона, отпуснати за увеличение на заплатите на преподавателите по време на нашето управление”.

Днес в ефира на “Би Ти Ви” служебният министър на образованието Галин Цоков обаче ги обори, като каза, че обещаните от предходния редовен кабинет “Денков – Габриел” пари за безплатно висше образование ги няма. Идеята за безплатни семестри беше остро критикувана от академичната общност, Съвета на ректорите, синдикатите и работодателските организации и в крайна сметка депутатите не приеха предложението.

Цоков, който заемаше поста и в кабинета “Денков – Габриел”, обясни, че след разговор с настоящия служебен финансов министър е разбрал, че обещаните около 150 млн. лева за реализиране на идеята не са налични.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст