Мигрантският поток ще се засили през следващите години, заяви Илияна Йотова

Мигрантският поток ще се засили през следващите години, заяви Илияна Йотова

“Не мисля, че потоците от мигранти ще приключат. Аз предвиждам, че с новите конфликти, особено в Близкия изток, този поток ще бъде засилен през следващите години.” Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова след събитието „Сигурна зона за непридружени деца” в центъра за бежанци в Харманли, предаде БТА.

“Десет години бяха необходими на европейските институции, за да направят европейското законодателство. България официално подкрепи Пакта за миграцията, но и тук започват нашите проблеми, защото само в рамките на две години трябва да достигнем стандарти, които нямаме. Независимо от многото усилия на различни нива в България, за съжаление, се запазиха текстовете, в които основната тежест за миграционните вълни и потоци ще поемат държавите на външните граници на Европейския съюз, каквато е и страната ни”, каза Йотова.

Вицепрезидентът подчерта, че с новия пакт се поставят още по-сериозни условия към страната и добави, че на границите ще трябва да бъде извършено всичко – от идентификацията на влизащите мигранти до тяхната реадмисия. “Не съм сигурна, че разполагаме с този ресурс и за това казвам, че следващите две години ще са много тежки за страната ни, за да можем да влезем в рамките на гласуваните европейски закони”, обясни тя.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст