Страната ни оценява високо сътрудничеството с Швейцария, заяви Людмила Петкова

министър на финансите Людмила Петкова, посланикът на Конфедерация Швейцария Н.Пр. Раймунд Фурер

„България оценява високо подкрепата, която Швейцария ни оказва в рамките на Втората швейцарско-българска програма за сътрудничество. Успехът на първата показа отличното сътрудничество и партньорство между нашите страни“. Това заяви заместник министър-председателят и министър на финансите Людмила Петкова на среща с посланика на Конфедерация Швейцария Раймунд Фурер в рамките на Втората годишна среща за отчитане напредъка в изпълнението на Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Тя се провежда в София в периода от 13 до 17 май.

Вицепремиерът Петкова декларира готовността на правителството да осигури всички необходими условия за своевременно финализиране на подготовката на програмите в рамките на втория швейцарски принос.

Посланик Фурер потвърди ангажимента на страната си за подкрепа на иновативни проекти

и намаляване на икономическите и социални различия в България. „Оценяваме ангажимента на правителството в тези динамични времена, за да продължим дългосрочно пълноценното ни сътрудничество“, добави той.

Посещението на швейцарската делегация продължава със среща с български експерти, водени от заместник-министъра на финансите Мартин Дановски. „Разумно инвестирани, средствата от Втория швейцарски принос ще подпомогнат

модернизацията на българските институции и икономическото развитие,

което отговаря на новите предизвикателства“, заяви заместник-министърът по време на разговорите.

„Вярваме, че в нашата програма за сътрудничество най-важни са споделянето на опита и добрите практики, които да помагат за подобряване на средата и развитие на обществото, а не толкова финансовата подкрепа“, подчерта Даниел Бирхмайер, програмен директор за България от швейцарския Държавен секретариат по икономическите въпроси.

Двете делегации обсъдиха напредъка в подготовката на проектните предложения

по темите, включени в Рамковото споразумение, както и предизвикателствата и необходимите стъпки, които трябва да бъдат предприети през 2024 г., за реалното стартиране на програмите в различните области на подкрепа.

Швейцарско-българската програма за научни изследвания е първата официално одобрена и подписана  програма в рамките на Втория швейцарски принос  към разширения Европейски съюз, включващ 15 държави-членки на Европейския съюз. На 20 септември 2022 г. България стана първата страна от държавите-членки, подписала двустранно рамково споразумение за сътрудничество с Швейцария, съгласно което 92.5 млн. швейцарски франка ще бъдат насочени към общо 11 програми в областите: екология, образование, здравеопазване, обществена сигурност и миграция, гражданско общество. През август 2023 г. беше подписана Програмата за научни изследвания, предназначена за многостранни съвместни изследователски проекти, научни работници и млади учени.

До края на годината се планира подписването на още 10 програми.

В рамките на визитата си в България швейцарската делегация посети подпомогнати по време на Първия швейцарски принос проект в областта на биотехнологиите и медицината и Център за настаняване на малолетни и непълнолетни лица. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст