Денят по диагонал – 17 май 2024 г.

индустриалното ни производство, 20 г. Нестле България Обновена линия за производство на нов Кит Кат десерт

Индустриалното ни производство се развива скокообразно – скок напред, скок назад

Индустриалното производство в България спада през март със 7.6% на годишна база. Това е 15-ти пореден месец на намаление и обхваща практически всички сектори.

За продължителния срив има редица вътрешни структурни и политически причини, но не може да се подминат и външните – деиндустриализацията на Европа и загубата на конкурентоспособност спрямо Азия и САЩ.  

Според европейската статистика България е трета в ЕС по спад на промишленото производство към януари.

У нас през този месец промишлеността е отслабнала с 2,5 на сто спрямо декември 2023 година. 

Намаляването на регионалните баланси може да доведе до увеличаване на заетостта

Намаляването на регионалните дисбаланси може да доведе до увеличаване на заетостта

Провеждането на икономически политики, насочени към намаляване на регионалните дисбаланси, може да допринесе за увеличаване на заетостта и икономическата активност в страната. Следователно, основна препоръка на анализа е следването на регионализирана стратегия за икономическо развитие на базата на различията в местните мултипликатори в страната. Това са част от изводите в изследване на Съвета за икономически анализи, посветен на местните мултипликатори на работни места в България. Автори на изследването са Пламен Ненов, член и секретар на СИА, и Рада Павлова, младши сътрудник в СИА.

За изчисляване на местните мултипликатори в България авторите използват методология, която позволява по-достоверно изолиране на причинно-следствените ефекти, породени от промени в местното търсене на работна сила. 

Забраната за реклама на хазарт в медиите окончателно влезе в сила

Забраната за реклама на хазарт в медиите окончателно влезе в сила

От днес окончателно влиза в сила почти пълна забрана за реклама на хазартни игри в България. На 14 май промените в Закона за хазарта бяха обнародвани в “Държавен вестник”, въпреки че се говореше, че държавният глава Румен Радев ще наложи вето над решението на парламента от 30 април.

Изключение за рекламиране на хазартни дейности се прави само за Българския спортен тотализатор, което бе аргументирано с мотива, че компанията е длъжна да разпределя печалбата си за разходи за спорт и здраве, което не е валидно за частните оператори.

Припомняме, че без дебат, текстовете, внесени от ГЕРБ и ДПС, бяха приети много набързо в последния ден на 49-я парламент, със 198 гласа “за”, без нито един “против” или “въздържал се”.

Мащабната реклама на хазарт, както и лесният достъп до залози, е една от причините за бума на сектора у нас през последните години.

ЦИК обяви обществената поръчка за бюлетините, единичната им цена – 0,26 лева

Севинч Солакова, ЦИК

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви процедурата по договаряне и без предварително обявление на обществената поръчка за изработка на хартиените бюлетини и изработката на ролките за машинното гласуване за изборите 2 в 1 на 9-и юни.

Печатницата на БНБ по Изборен кодекс има изключителните права по отпечатването на бюлетините и ролките хартия за устройствата. За двете позиции по поръчката ще са необходими около 5 милиона лева с ДДС.

Печатницата на БНБ ще трябва да изработи бюлетините за двата вида избори както за страната, така и за чужбина. За страната и за вота за депутати бюлетината е различна за всеки изборен район.

Общото прогнозно количество е 13 160 000. Конкретният брой за всеки вид избор е съобразно заявените тиражи от РИК.

Единичната цена на бюлетина е 0,26 лева без ДДС, или общо 3 421 600 лева без данъка, за всички необходими.

Среброто с почти 25% ръст от началото на годината

Среброто с почти 25% ръст от началото на годината

Мощният ръст на златните котировки окупира традиционно заглавията от началото на годината, но среброто напредва по-усърдно и по-бързо, защото не чак толкова бляскавият метал печели от устойчивото търсене както като в ролята си на финансов актив, така и за промишлена употреба. Цените на среброто са се повишили с почти 25% от 1 януари 2024-а, изпреварвайки златото, което го прави една от най-печелившите основни суровини през тази година. В момента с около 80 тройунции сребро може да се купи една тройунция злато при средногодишно съотношение от 68 за последните 20 години.

Двата благородни метала се движат в тандем защото имат сходни характеристики в макроикономическо отношение и като валутна застраховка. Златото регистрира поредица от ценови рекорди благодарение на активните покупки на централните банки, на интереса на дребните клиенти в Китай и на трупащите се залози, че предстои цикъл на понижение на лихвените проценти в Съединените щати. Среброто напредва по свой път – при слаб интерес от инвеститорите в търгуваните на борсата фондове, инвестиращи в метала и при подем на физическите продажби, включително и от базирания в Сингапур дилър Bullion Pte.

Scope Ratings: Италия ще е с най-висок дълг в Европа през следващите 3 години

Scope Ratings: Италия ще е с най-висок дълг в Европа през следващите 3 години

Публичният дълг на Италия (оценен на “BBB+” със стабилна перспектива) ще е най-висок сред държавите от Стария континент като дял от БВП и ще надхвърли гръцкия (“BBB-” със стабилна перспектива) през следващите три години, посочва в анализ, публикуван на 17 май, европейската рейтингова агенция Scope Ratings.

Това трябва да накара правителството да състави надежден средносрочен план за фискална консолидация, за да стабилизира траекторията на бюджетния дефицит и на публичните задължения в условията на високи лихвени разходи и извънредни данъчни облекчения от миналите години, за да успокои инвеститорите. Защото, по силата на новите европейски фискални правила, Рим може да влезе в процедура за прекален дефицит (EDP) до юни.

Подкрепата на европейските институции е изключително важна за съхраняването на кредитния рейтинг на страната, пишат още анализаторите на Scope. 

Наистина ли US-политиката прецъфтя, че най-малките кандидати за Белия дом са 70-годишни?

Белия дом

Противно на представата ни за американската гъвкавост и динамика, всичките кандидати за президентските избори в Съединените щати през октомври са над 70-годишна възраст. Нито зрелостта, нито младостта са порок, но профилът на днешните кандидати е в ярък контраст с американския почерк на постоянна готовност за промяна, бързи решения и директни действия.

Вече е ясно, че от основните партии – Демократическата и Републиканската, един срещу друг ще се изправят действащият президент – 81-годишният Джо Байдън, и предшественика му в Белия дом – 77-годишния Доналд Тръмп.

Мнозинството от анализаторите смятат, че останалите четирима кандидати имат нищожни шансове срещу тях. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст