Дни преди 24 май получаваме репродукция на първия исторически трактат за България

исторически трактат

Репродукция на първия исторически трактат, посветен на България, ще бъде изложена дни преди 24 май в Гербовата зала на президентството. Това ще стане на 21 май, сряда, от 11.00 часа.

Така всички желаещи ще могат да видят репродукция на прочутия ръкопис на архиепископ Петър Богдан Бакшич – “За древността на бащината земя и за българските дела“. Историческият трактат е открит за българската наука едва през 2017 г. от проф. д-р Лилия Илиева в Biblioteca Es-tense Universitaria, в Модена, в колекцията на маркиз Джузепе Кампори.

Преди това се е смятал за изгубен, още повече че през 70-е години, когато историкът проф. Божидар Димитров прекарва известно време в библиотеката на Ватикана в търсенето му, той успява да намери само единични страници от негов редактиран препис.

Прочутият ръкопис съдържа 200 ръкописни страници в 70 глави, засягащи подбрани теми от християнското минало на България. Съчинението е един от ценните исторически извори и за съвременната за автора епоха – XVII вeк, уточнява д-р Цветан Василев, специалист по класически езици в Софийския университет.

Ръкописът е завършен около 1667 г. и се смята за един от най-ценните ни писмени паметници. В него се разглежда християнското минало и настояще на населението, живеещо по българските земи. Целта му е да мобилизира подкрепа в католическа Европа за освобождението на поробените от османската империя български земи.

България получава репродукцията на ценния документ като дарение по инициатива на държавния глава Румен Радев и със съдействието на държавните италиански власти, на ръководството на Галерии „Естенси“ и на община Модена.

За желаещите да видят репродукцията ще има и втора възможност – под патронажа на президента Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките ще представи репродукцията на историческия труд на 21 май, сряда, от 18.00 часа. Събитието се посвещава на 155 години Българска академия на науките и 145 години Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Представянето на ръкописа ще бъде съпътствано от две постерни изложби.

Първата е озаглавена „За древността на бащината земя и за българските дела“ и тя е посветена на историята на ръкописа на Петър Богдан с автор доц. д-р Цветан Василев, доцент към катедра „Класическа филология“ на Софийския университет, който е и преводач на ръкописа.

Втората е „Католиците в България XVII -XX в.“, с автор доц. д-р Радослав Спасов от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Тя разказва за приноса на католическата общност за запазването на свободолюбието и на националното самосъзнание в българските земи и за възстановяването на българската държавност.

Трактатът и изложбите ще могат да бъдат видени в Централната зала на Националния археологически музей от 22 май до 22 септември 2024 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст