Белият дом предлага легализиране на марихуаната в САЩ

Президентската администрация в САЩ официално предложи да легализира марихуаната на федерално ниво. За това съобщи агенция “Франс прес”.

Никой не трябва да влиза в затвора само защото използва или притежава марихуана. Точка!“, заяви президентът Джо Байдън в специално видеообръщение. Припомняме, че той инициира този акт на 1 май.

Байдън допълни, че твърде много животи са били преобърнати поради погрешен подход към марихуаната. Той подчерта, че се ангажира да поправи тези грешки.

Марихуаната е класифицирана като наркотик от т.нар. “Списък I” през 1970 година. В него са включени и LSD, хероин и екстази. Това означава, че не е прието тя да се използва за медицински цели и употребата й е незаконна.

Предложението на Белия дом е марихуаната да бъде включена в „Списък III“, заедно с лекарства като кетамин и болкоуспокояващи, съдържащи кодеин, които са с умерена до ниска вероятност от зависимост.

Белият дом насочва вниманието си към марихуаната в момент, когато Байдън иска да спечели повече гласове на предстоящите избори през ноември, когато трябва да се изправи срещу републиканеца Доналд Тръмп. 

Проучване на „Pew Research Center“ от април 2024 г., установи, че 88% от американците смятат, че марихуана трябва да бъде разрешена за медицински цели и за лична консумация. Според останалите 12% употребата й трябва да продължи да бъде незаконна.

За първи път канабисът е забранен на федерално ниво през 1937 година. Противниците на тази мярка твърдят, че в основата на това решение били расистки подбуди, тъй като наркотикът се смятал за свързан с джаз музиката и с мексиканските мигранти.

Днес канабисът е бизнес за милиарди долари в САЩ, като повече от половината щати са го легализирали за лична употреба и за медицински цели, включително в Калифорния и в Ню Йорк. Технически обаче това е в нарушение на закона, тъй като на федерално ниво марихуаната е в “Списък I” и употребата й е забранена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст