На матурата по БЕЛ зрелостниците писаха по “Приказка за стълбата” на Христо Смирненски

На матурата по БЕЛ зрелостниците писаха по "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски

На матурата по български език и литература зрелостниците, избрали да пишат интерпретативно съчинение, разсъждаваха по темата “Цената на компромиса” върху “Приказка за стълбата” на Христо Смирненски. Втората възможност беше есе на тема “Мълчанието – сила или слабост”.

Над 50 000 ученици в цялата страна се явиха на първия задължителен държавен зрелостен изпит – по български език и литература.

Малко преди 6.00 часа тази сутрин беше изтеглен Вариант 15 на матурата по БЕЛ. Изпитът започна в 8.30 час, като зрелостниците разполагаха общо с четири часа, за да се справят с трите модула на матурата. Първият съдържаше 23 въпроса със затворени и отворени отговори, за които учениците разполагаха с 60 минути, а вторият – със 17 въпроса, за които учениците имаха още час. За последния модул, който беше есе или интерпретативно съчинение върху изучавана художествена творба, бяха предвидени 120 минути. Първите готови с работата си зрелостници можеха да излязат едва след изминаването на 60 минути от началото на третата част.

Резултатите трябва да бъдат обявени до 7 юни. За първи път учениците ще могат да се явят повторно, ако не са доволни от оценката си.

На 20 май е втората матура, която е за изпит по професионална или профилирана подготовка, след това ще са и държавните зрелостни изпити по избор на зрелостниците.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст