Машините за гласуване ще бъдат удостоверени до края на следващата седмица

машините за гласуване

Машините за гласуване се очаква да бъдат удостоверени до края на следващата седмица. Това заяви пред БНТ служебният министър на електронното управление Валентин Мундров.

Машините са пристигнали в министерството на 11 май, а процесът по удостоверяване е започнал на 13 май и към момента е завършен на около 50 процента. “ДАНС изцяло присъства в този процес, научихме си урока от предния път”, каза Мундров.

“На 2 май методиката бе публикувана за публично обсъждане, а на 9 май са приети всички предложения. Разликата от старата методика е в публичността – на официално събитие изтеглихме номерата на машините, които ще минат процеса по удостоверяване”, посочи още министърът.

“Информационно обслужване” не участва в процеса по удостоверяване. То се извършва от експерти на Министерството на електронното управление, Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация.

Следващата стъпка е процеса по доверено изграждане, който се извършва от Централната избирателна комисия. Чак тогава всички устройства ще бъдат разпратени по избирателните секции.

“На този етап смятам, че увереността на гражданите в машинното гласуване е много висока, но трябва да извървим допълнителни стъпки, за да преминем към дистанционно гласуване”, коментира Валентин Мундров.

Хакерски атаки има много и с наближаването на изборите се увеличават – това е новото нормално, отбеляза той. “Ние сме предприели абсолютно всички мерки, за да се защитим, да не бъдем пробити и да няма изтичане на каквито и да е било данни”, увери министърът.

Зад повечето от атаките стоят спонсорирани групи от чуждестранни държави извън Европейския съюз. Една от най-честите атаки продължава да е DDoS – блокиране на достъп до определен сайт.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст