Прокуратурата е разпитала свидетелите от катастрофата край Аксаково

катастрофа аксаково

Те са разпитани в късните часове снощи, след което са освободени

Прокуратурата вече разследва тежката катастрофа край Аксаково, при която след сблъсък на автомобил на НСО и друга кола е загинал един човек, има и ранени.

Обвинението е назначило експертизи и са разпитани свидетели за катастрофата, в която участва съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ (ПП) Кирил Петков, съобщиха от държавното обвинение.

По случая работи Военно-окръжна прокуратура-Сливен.

“На местопроизшествието е извършен оглед от военен следовател в присъствието на военен прокурор и с участие на автоексперти. Огледът е приключил в 22:55 часа. Иззети са двата автомобила, участвали в произшествието – джип “Фолксваген”, модел “Туарег”, и лек автомобил “Ауди”, модел А4, както и веществени доказателства от значение за изясняване на фактическата обстановка”, се казва в съобщението.

При катастрофата на място загина мъжът, карал лекия автомобил, а жена, пътувала на задната седалка на същия автомобил, е откарана в МБАЛ „Св. Анна-Варна” в тежко състояние.

Със съдействието на органите на МВР, военен прокурор е призовал пътувалите в автомобила на НСО – съпредседателят на ПП Кирил Петков и ПР-а Найо Тицин, както и двама служители на службата за охрана.

Те са разпитани в късните часове снощи, след което са освободени, уточняват от прокуратурата.

“С постановление на наблюдаващия досъдебното производство прокурор е назначена съдебно-медицинска експертиза за установяване на непосредствената причина за смъртта на водача на лекия автомобил “Ауди“, както и експертиза за установяване на уврежданията на пострадалата в катастрофата жена. Изискана е документацията от извършените медицински прегледи на водача на джипа на НСО – старши сержант с инициали А.М.

Изпратени са писма до полицията и общината в Аксаково с искане да се издирят, изземат и предоставят записи от намиращите се в района на инцидента охранителни камери.

Изпратено е писмо до Специализирано звено “Областно пътно управление-Варна” при Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) с оглед установяване на движението на двата автомобила, участвали в пътнотранспортно произшествие, за времето от 00:00 часа на 16.05.2024 г. до момента на настъпване на сблъсъка. Изискани са и други справки, свързани с условията на пътя, и с подадените сигнали на тел.112.

Предстоят още разпити с оглед на пълното и всестранно изясняване на обстоятелствата, включително назначаване на комплексна автотехническа експертиза за установяване на скоростта на автомобилите и механизма на причиняване на катастрофата”, се казва още в информацията на държавното обвинение.

Днес по-рано през деня служебният вътрешен министър Калин Стоянов заяви, че безспорно е установено отнемането на предимство от страна на автомобила “Ауди”.

Калин Стоянов

“Тепърва с автотехническа експертиза ще бъде изяснена скоростта, с която се е движил кортежът на Кирил Петков. Четири години, след като е бил министър-председател, той има право да бъде охраняван от НСО. Другият автомобил, не този на НСО, е отнел предимството. Това със сигурност знаем до момента”, заяви Стоянов.

Също днес НСО обяви в специално съобщение, за което “Банкеръ” писа, обяви, че съдейства изцяло на разследването. “Националната служба за охрана призовава към въздържание от разпространение на спекулативни, непроверени и необективни тези и хипотези по адрес на участниците в тежкия пътен инцидент, докато компетентните институции не приключат работата си.

Убедени сме, че професионалните действия на разследващите и назначените експертизи ще покажат обективната истина”.

От ръководството на НСО поднесоха съболезнования на семейството и близките на загиналия при катастрофата водач и изразяват надежда за успешно и скорошно възстановяване на неговата съпруга.

“Не намирам основания да има промени в ръководството на службата”, каза президентът Румен Радев по повод пътния инцидент край Аксаково. “Кой е виновен и какви са били обстоятелства, трябва да изяснят компетентните органи. Законът за движение по пътищата трябва да се спазва, защото е написан с кръв. Трябва да се спазва особено от политиците, които следва да дават пример” заяви още президентът, който изрази съболезнования към семейството на жертвата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст