Радев: Ако деструктивното говорене на политиците в РСМ прерасне в действия, страната ще се отдалечи от ЕС

Румен Радев здраве

Винаги съм канил президентите на Република Северна Македония (РСМ) да дойдат в България, защото пътят на Северна Македония към Брюксел минава през София. Надявам се политиците в РСМ да са разбрали, че предизборната кампания приключи.

Ако деструктивното говорене и поведение от тяхна страна прерасне в реални действия, ще тласнат страната си към изолация, предупреди българският държавен глава Румен Радев в Бургас,

където участва в отбелязването на 40-ата годишнина от създаване на лабораторията по математична химия в Бургаски университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

Президентът бе напълно категоричен, че международните договори трябва да се спазват – нещо, което бе твърдо заявено и от България, и от Гърция. 

“Това им го каза и Европейският съюз. Много ясно се посочва, че преговорната рамка трябва да се изпълнява! Това означава и изпълнение на двустранните протоколи. В тях се регламентира именно отказът от езика на омразата, смяната на учебниците и уважението на културно-историческото наследство на България в тази страна”, подчерта Румен Радев. 

Свиканото във вторни извънредно заседание на парламента, той коментира така: “На фона на всички нелепи промени в Конституцията, много гласове казаха, че има поне едно положително нещо – че парламентът остава да работи през цялото време и да осъществява контрол върху изпълнителната власт. Това, което най-верояно ще се случи, е паламентът да бъде употребен за предизборна трибуна”.  По думите му парламентът нито работи, нито осъществява контрол върху служебното правителство.

“Никога не съм казвал на моя шофьор да кара по-бързо. Те са професионалисти и те преценяват. Специално за движението по пътищата – не им се меся в тяхната работа. Те са професионалисти. Инциденти е имало през всички години, в които има НСО, и то много по-тежки. Не намирам основания да има промени в НСО. Нека се установят реалните причини и тогава можем да говорим”, каза още Радев във връзка с тежкия пътен инцидент вчера, при който загина шофьорът на частната кола, а водачът на автомобила на НСО е с травми. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст