Русия ще засили търговските си връзки с компаниите в североизточната част на Китай

владимир путин, си дзинпин, китай, русия

Владимир Путин подписа споразумение за нова ера в стратегическото партньорство между Русия и Китай с президента Си Дзинпин, предаде „Ройтерс“. След този акт руският президент подчерта нарастващото значение на търговските връзки с компаниите в североизточната част на Китай, близо до границата на държавата му.

Путин завършва днес (17 май) двудневното си посещение в Китай, което бе първото му, след като той започна новия си мандат.

Изправен пред политическа изолация и западни санкции заради двугодишната инвазия в Украйна, Путин все повече се обръща към Китай, за да подкрепи икономиката си.

По време на визитата на руския президент в Китай, двамата държавни ръководители подписаха съвместно изявление, в което приветстват новата ера в отношенията си, при която се противопоставят на влиянието на САЩ в редица сфери като сигурността и икономиката.

„Отношенията между Китай и Русия са извоювани трудно и двете страни трябва да ги ценят и поддържат. Китай желае двете държави заедно да постигнат развитие и подмладяване на населението си, като работят съвместно за защита на честността и справедливостта в света“, категоричен е Си Дзинпин.

Съвместното изявление на двамата демонстрира продължение на партньорството им без ограничения, както те го нарекоха през февруари 2022 г., дни преди Путин да изпрати десетки хиляди войници в съседна Украйна, започвайки най-смъртоносната война в Европа след края на Втората световна война.

Според Вашингтон Пекин помага на Москва във военната й стратегия, като й предоставя ценни технологии, които тя може да използва при безпилотните си летателни апарати, за ракетите, включително и за сателитните изображения.

Китай отрича да предоставя оръжия на други държави.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст