Дипломацията между Русия и Запада е в режим на управление на кризи

сергей рябков, Дипломацията между Русия и Запада е в режим на управление на кризи

Дипломацията между Русия и Запада е в режим на управление на кризи, защото е съсредоточена върху опитите да се гарантира, че напрежението няма да прерасне в широкомащабен конфликт, заяви руският заместник-външен министър Сергей Рябков, цитиран от „Ройтерс“.

„Нашите приоритети, включително в сферата на осигуряването на нашата собствена сигурност и формирането на по-стабилна рамка за тяхното гарантиране и постигане, напълно се промени от 2021 г. насам“, подчерта заместник-министърът.

Рябков уточни, че през 2021 г. гаранциите, които Русия е имала от страна на Запада по отношение на нейната сигурност, вече са престанали да бъдат актуални. Тогава – през юни 2021 г. – на среща на върха в Брюксел лидерите на НАТО потвърдиха решението, взето доста по-рано – през 2008 г. на среща на върха в Букурещ, че Украйна ще стане член на Алианса с план за действие за членство. По този повод генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта, че Русия няма да може да наложи вето за присъединяването на Украйна към НАТО, тъй като това щяло да бъде връщане към ерата на сферите на интереси, когато големите държави решавали какво да правят малките.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст