Среброто с почти 25% ръст от началото на годината

Среброто с почти 25% ръст от началото на годината

Мощният ръст на златните котировки окупира традиционно заглавията от началото на годината, но среброто напредва по-усърдно и по-бързо, защото не чак толкова бляскавият метал печели от устойчивото търсене както като в ролята си на финансов актив, така и за промишлена употреба. Цените на среброто са се повишили с почти 25% от 1 януари 2024-а, изпреварвайки златото, което го прави една от най-печелившите основни суровини през тази година. В момента с около 80 тройунции сребро може да се купи една тройунция злато при средногодишно съотношение от 68 за последните 20 години.

Двата благородни метала се движат в тандем защото имат сходни характеристики в макроикономическо отношение и като валутна застраховка. Златото регистрира поредица от ценови рекорди благодарение на активните покупки на централните банки, на интереса на дребните клиенти в Китай и на трупащите се залози, че предстои цикъл на понижение на лихвените проценти в Съединените щати. Среброто напредва по свой път – при слаб интерес от инвеститорите в търгуваните на борсата фондове, инвестиращи в метала и при подем на физическите продажби, включително и от базирания в Сингапур дилър Bullion Pte.

Основателят на компанията Грегор Грегерсен посочва, че “дори клиентите, проявяващи интерес към покупката на злато, започват да си казват, че е по-добре първо да си вземат сребро и да почакат”. Между 1 и 25 април дилърът е продавал по 74 тройунции сребро за всяка тройунция злато при средно съотношение от 44 през 2023-а.

Спот-котировките на сребърната суровина се движеха над 29 щ. долара за тройунция на 17 май и в 12.55 ч. българско време тя се търгуваше за 29.69 долара за тройунция. Следващият важен тест ще бъде атаката на стратегическите 30 долара за тройунция, които металът надхвърли за кратко през 2021 година. Ако успее “да превземе котата” и надхвърли 30.1003 долара за тройунция, сребърните цени могат да се изкачат до най-високото си равнище за последните повече от 10 години.

Златото се котираше за за 2382.71 щ. долара за тройунция в 12.58 ч. българско време на 17 май.

Белият метал вече бележи напредък спрямо по-ценния си братовчед в относително изражение. През януари ценовото съотношение злато/сребро беше над 90 – най-широкият спред от септември 2022-а. Анализатори на “Ситигруп” прогнозират, че ако Федералният резерв започнат да свалят лихвите и икономическият растеж се запази силен през второто полугодие, коефициентът ще се доближи до 70. Но при охлаждане на стопанството е възможно съотношението да тръгне в противоположната посока.

Среброто има двойно приложение и е ценно както като финансов актив, така и като индустриален метал, включително в технологиите за зелена енергия. Металът е ключов компонент за слънчевите панели и при солиден растеж на този сектор употребата му може да достигне рекордни количества през тази година, според Сребърния институт – международна асоциация с нестопанска цел, която публикува анализи и доклади за пазара на сребро от 1990-а.

На фона на по-високото търсене пазарът навлиза в четвъртата си година на дефицит, като през тази недостигът се очертава като втори по размер в историята. Което принуждава промишлените потребители, които по правило разчитат на доставки директно от мините, да търсят тройунции като източват важни хранилища, твърди Грегерсен. Сребърните запаси, които следи Лондонската пазарна асоциация London Bullion Market Association (LBMA|, са паднали до едно от най-ниските си равнища през април.

През следващите две години LBMA очаква складовите резерви на мелия метал да се изчерпят, ако сегашната активност на търсенето се запази, според канадската инвестиционна банка “Торонто доминиън сикюритис”.

Грегерсен коментира, че очаква постепенно охлаждане на предлагането на сребро заради повишено търсене от промишлените компании. Той допълва, че “ако инвеститорите също започнат да купуват, то в рамките на два до три месеца” най-големият му проблем ща бъде: “От къде да намеря доставка?”, а не “Как да продам среброто?”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст