ЦИК определи местата и броя на секциите, които ще се разкрият в чужбина за вота на 9 юни

50-о Народно събрание, ЦИК

ЦИК определи с решение местата и броя на секциите, които ще се разкрият в чужбина за изборите на 9 юни.

Взета е предвид цялата постъпила информация за подадени заявления, както и решението с което ЦИК вече разкри служебни секции в  посолства, консулства и места, на които на предходни избори са гласували не по малко от 100 избиратели.

Взети са под внимание предложенията за обединяване на секции и анализа на външното ни министерство, което е отчело и предложенията на българските общности, къде да се разкрият места за гласуване, отчитат се и мотивираните предложения от ръководителите на дипломатическите ни и консулските служби.

В  Чехия е дадено разрешение за гласуване само в дипломатическата ни служба, в други населени места секции няма да има въпреки подадените заявления от наши сънародници.

За всяка държава е посочен и точният брой секции – в първата колона, за улеснение на избирателните. С оглед това, че се произвеждат два вида извори на 9 юни, сме направили и колона, от която се вижда в съответната секция, в съответното място за държавата за какво ще се гласува, дали и за двата избора е възможно да гласуват в мястото на секцията, или само за единия от двата вида избори – в случая за Народно събрание”, посочи членът на ЦИК Йорданка Ганчева.

На 22 май ще се проведат консултациите за съставите на СИК зад граница. 

Също с решение Комисията възложи на външното ни министерство да транспортира машините за гласуване от склада за съхранение в София до секциите зад граница и да ги прибере обратно след изборите на 9 юни.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст