Крайно опасно е страстите на войната между Русия и Украйна да се разпалват и в Европа, заяви Радев

Крайно опасно е страстите на войната между Русия и Украйна да се разпалват и в Европа, заяви Радев

“Крайно опасно е страстите на войната между Русия и Украйна да се разпалват и в Европа, а гласовете за мир да се посрещат с изстрели.” Това каза пред репортери президентът Румен Радев по повод покушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо.

“Неприемливо е в европейските общества да се насажда нетърпимост към чуждия глас и омраза. Неприемливо е продължаването на войната и невъзможната победа над Русия да се представят като единствен възможен изход. Опитът за убийство на европейски премиер от радикализиран фанатик заради подкрепата му за мира е показателен за последствията от тази насаждана нетърпимост към чуждото мнение”, посочи Радев. И добави, че за това са допринесли много политици, партии и медии с тяхното представяне на всеки различен глас като проруски, което е “крайно несправедливо и води до тези негативни последствия”.

“Всички кръвопролития започват с милитаристки призиви, които нямат място в Европа. Всеки опит страстите от войната и насилието да се пренасят тук не водят до нищо добро. За такива действия трябва да се търси отговорност. Ако така продължават нещата и не се сложи край на тази война, ще имаме демографски опустошена страна – Украйна, с напълно унищожена инфраструктура, индустрия и производства и това ще доведе до тежки последици не само за Украйна, но и за цяла Европа”, каза президентът.

“Затова всеки ден, в който тази война продължава, е пагубен и за Украйна, и за Русия, и за всички нас. Призовавам за глас на разума, за дипломатически усилия за мир, а не за непрекъснато наливане на оръжие. Със или без оръжие отиваме към сходен изход – разликата ще бъдат хиляди човешки жертви и една опустошена страна, за която ние ще трябва да плащаме впоследстие. Това се отразява на всички избори – и в Европа, и в САЩ, и навсякъде по света”, счита Радев.

Според него на тези и на следващите избори българите ще избират между войната и мира.

Президентът Румен Радев и служебният министър на младежта и спорта Георги Глушков откриха третия национален фестивал по утринна гимнастика в Ямбол. Наред с това се състоя и инициативата “Спортувай с президента”. Двете спортни събития събраха в линейния парк в празното корито на река Тунджа в града близо 1000 деца от цялата страна. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст