България изпреварва много страни по представителство на жените в парламента и бизнеса, подчерта Хилари Клинтън

хилари клинтън

“България изпреварва много от държавите по света по представителство на жените в парламента, както и на високи позиции в корпоративния сектор.” Това заяви в София бившият държавен секретар на Съединените щати Хилари Клинтън, предаде БНР. Тя е в столицата за специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън. Форумът събира световни лидери от публичния и частния сектор, за да обсъдят начини за подкрепа на икономическия напредък на жените. Сред гостите в София бе и президентът на Косово Вьоса Османи, както и съпругата на бившия премиер на Великобритания Тони Белър – Шери.

“За мен е удоволствие да бъда отново в София”, каза Клинтън в откриващото си слово на срещата Глобална инициатива на Клинтън. Бившата първа дама, която посещава страната ни за трети път, подчерта ролята на форума за подкрепата на млади жени по целия свят да получат образование и по думите ѝ “да последват мечтите си, които заедно с таланта и трудолюбието им да ги отведат далече”.

“Правата на жените и момичетата е недовършеното дело на 21 век. Ако премахнем всички бариери пред пълноправното участие на жените в икономиката по целия свят, това ще доведе до драстично увеличаване на Брутния вътрешен продукт на всяка една страна, както и в световен мащаб”, категорична е Клинтън.

Жените по света средно получават 24% по-ниски заплати от мъжете за една и съща работна позиция, посочи тя и акцентира върху изключително слабото женско представителство на висши ръководни позиции в корпоративния сектор.

България обаче бе дадена от 67-мият държавен секретар на Съединените щати като добър пример. “Изключително подходящо е, че водим тази дискусия тук в България, защото като страна от Европа, държава от Европейския съюз, вие превъзхождате доста от страните по света по представителство на жените в парламентите и на корпоративни позиции”, изтъкна тя.

Като жена на висока политическа позиция своя опит сподели президентът на Косово Вьоса Османи. В условия на силно патриархално общество с високо доверие към политиците и нисък рейтинг на съдебните институции и с над 50% население на възраст под 25 години, Османи очерта като основни предизвикателства онлайн тормоза срещу жените, домашното насилие и изнасилванията: “Без значение колко пъти променяш законите – силно обезкуражаващо е за жените да знаят, че нямат никаква подкрепа и защита на техните права от съдебната система. Дори политиците да се провалят, защото ние идваме и си отиваме – това, което остава трябва да е истински функционираща и силна съдебна система, която да защитава гражданите без значение от техния пол”.

Срещата в София на Глобалната инициатива на Клинтън е част серия от събития за създаване на нови партньорства преди Годишната среща в Ню Йорк на 23 и 24 септември.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст