Гърция ще оттегли подкрепата си за Северна Македония в ЕС, ако не спазва Преспанския договор

Гърция ще оттегли подкрепата си за Северна Македония в ЕС, ако не спазва Преспанския договор

Гърция ще оттегли подкрепата си за асоцииране на Северна Македония към Европейския съюз, ако Скопие не спазва Преспанския договор. Това заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, предаде БНР.

Правителството в Скопие да спазва стриктно Преспанското споразумение и да използва само името Република Северна Македония, категоричен бе гръцкият премиер в интервю пред държавната телевизия ЕРТ. Той обърна специално внимание на клаузата, че това име е задължително да се използва както вътре в страната, така и в чужбина.

При нарушаване и незачитане на Преспанския договор страната ще създаде проблем не само между Скопие и Атина, но и с ръководството на Европейския съюз, подчерта Мицотакис.

В друго изявление пред медиите в петък гръцкият премиер изрази позиция, че Северна Македония няма да стане член на Евросъюза при неспазване на международни договори.

Правителството на консерваторите отказва да внесе за ратифициране в парламента важни двустранни договори, докато не получи убеждение, че договорът от Преспа се спазва. Така Мицотакис отговори на опозиционната СИРИЗА, която настоява спешно да се ратифицират всички споразумения със Скопие.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст