Русия е извършила над 100 атаки срещу Украйна през изминалото денонощие

Русия е извършила над 100 атаки срещу Украйна през изминалото денонощие

За изминалото денонощие в Украйна са отразени над 100 руски атаки, страната е атакувана от десетки ракети и бомби и стотици дронове по цялата фронтова линия. Данните са на генералния щаб в Киев, предаде БНТ.

Ожесточените сражения в района на Харков продължават, руснаците са направили опит за пробив по две направления.

От днес в Украйна влиза в сила новият закон за мобилизацията. Според него украинците в мобилизационна възраст, които живеят в чужбина, трябва да внесат данните си в специален регистър преди да могат да използват консулски услуги. Целта е да бъде попълнен съставът на украинската армия.

В интервю за агенция Франс прес президентът Зеленски заяви, че офанзивата в Харков може да е “първата вълна” от руски атаки. “Западът се страхува от това Русия да изгуби войната, но и не иска Украйна да бъде победена”, каза още Зеленски.

“Трябва да попълним резервите. Има цели бригади, в които няма достатъчен брой войници. Трябва да го направим, за да може момчетата да имат нормална ротация. Така и моралният дух ще се вдигне. Става дума за физическото им оцеляване, а и за да има справедливост. Това означава, че и резервистите трябва да бъдат подготвени. Ние не сме против примирие и край на войната. Но искаме справедлив край на войната. И сме срещу всяко примирие, което е в полза на врага. И е ясно защо – не искам да им позволявам да превземат повече територия”, подчерта украинският президент.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст