Среброто за незабавна доставка надхвърли 30 щ. долара за тройунция

Среброто за незабавна доставка надхвърли 30 щ. долара за тройунция

Мощният възходящ подем на среброто изведе котировките на белия метал над 30 щ. долара за тройунция. Скъпоценната суровина приключи седмичната си търговия на 17 май с 6.5-процентен дневен ръст – на 31.49 щ. долара за тройунция за сделките за незабавна доставка (спот) – най-високата стойност от февруари 2013-а насам. От началото на годината белият метал е повишил с 32% пазарната си оценка, оставяйки зад себе си по-скъпия си благороден братовчед с жълт цвят, което го прави една от най-печелившите основни суровини за 2024-а.

Сребърният възход е подкрепен от растящия интерес на инвеститорите, силно мотивиращите макроикономически показатели и проектирания за поредна четвърта година дефицит на среброто. Ценовият скок на 17 май беше подпомогнат от повишения оптимизъм за перспективата на по-широките пазари на скъпоценни и промишлени метали.

Анализатори оприличават случващото се с благородната суровина на бурния подем на акциите, добили популярност сред дребните инвеститори чрез социалните медии, като Reddit, които до голяма степен са резултат от спекулативна намеса. Те обясняват, че среброто е един от любимите им активи и е било целева пазарна ниша на дребните търговци на Reddit и през 2021-а, успоредно с фирмените книжа на GameStop и на други фирми с малка пазарна капитализация, запленили по онова време финансовия свят.

Пробивът на силното психологическо ниво на съпротива от 30 щ. долара за тройунция вещае значителни покупки от търгуваните на борсата фондове (ETFs), инвестиращи в скъпоценния метал, което повишава риска от сериозен пазарен спазъм, подобен на случилия се преди три дни с промишлената мед. Инвеститорите са били нетни продавачи на залагащите на среброто ETFs, кто на 16 май техните вложения са намалели с 1.7%, по данни на агенция “Блумбърг”.

За седмичния период, приключил на 14 май, паричните мениджъри са увеличи положителните си залози на белия метал на борсата за фючърсни контракти COMEX в Ню Йорк до най-високите равнища за последните повече от две години. Общото количество на “късите позиции” на тези инвеститори на 14 май е имало 11% дял от броя контракти, които не са били закрити.

Въпреки че печалбите на среброто са по-високи отколкото на златото, то остава сравнително евтино.

Двата благородни метала се движат в тандем защото имат сходни характеристики в макроикономическо отношение и като валутна застраховка. Златото регистрира поредица от ценови рекорди благодарение на активните покупки на централните банки, на интереса на дребните клиенти в Китай и на трупащите се залози, че предстои цикъл на понижение на лихвените проценти в Съединените щати.

Среброто има двойно приложение и е ценно както като финансов актив, така и като индустриален метал, включително в технологиите за зелена енергия. Металът е ключов компонент за слънчевите панели и при солиден растеж на този сектор употребата му може да достигне рекордни количества през тази година, според Сребърния институт – международна асоциация с нестопанска цел, която публикува анализи и доклади за пазара на сребро от 1990-а.

На фона на по-високото търсене пазарът навлиза в четвъртата си година на дефицит, като през тази недостигът се очертава като втори по големина в историята.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст