Съд в Санкт Петербург е иззел активи на италианската “Уникредит” за 463 млн. евро

Съд в Санкт Петербург е иззел активи на "Уникредит" за 463 млн. евро

Арбитражният съд на Санкт Петербург и на Ленинрадска област е разпоредил да се изземат локални активи на италианската банкова група “Уникредит” по съдебен иск за 462.7 млн. евро, заведен от фирма на “Газпром”. Конфискацията е една от най-едрите подобни акции срещу западен кредитор след нахлуването на Русия в Украйна, накарало множество интернационални финансови институции да напуснат страната или да закрият руския си бизнес. Тя идва след като Европейската централна банка поиска от банките от еврозоната, които все още развиват дейност в Русия, да ускорят изпълнението на плановете си за изтегляне. И показва как правните действия за активите на западните кредитори в страната усложняват усилията им да избягат.

През април руски съд разпореди да бъдат конфискувани над 400 млн. щ. долара на “Джей Пи Моргън Чейз” по съдебен иск на руския кредитор “Внешторгбанк”. Впоследствие съдиите намалиха размера на отнетите активи.

Иззетата сума на италианската банкова група е еквивалентна на около 4.5% от руските й вложения, според последния финансов отчет на руската й банка – “Уникредит банк”, която е притежавала активи за 8.67 млрд. евро в Русия към края на 2023-а срещу 10.16 млрд. евро година по-рано. Блокирани са ценни книжа, недвижими имоти и сметки, принадлежащи на “Уникредит банк”, както и 100% от акциите на “Уникредит лизинг” и “Уникредит гарант”, които са нейни поделения.

Съдебното решение от 17 май е в резултат на иск на “Русхимальянс” – поделение на руския петролен и газов гигант “Газпром”, който държи монопола на износа на пренасяното по газопроводи синьо гориво. Спорът започва през август 2023-а когато “Русхимальянс” се обръща към арбитражния съд в Санкт Петербург с искане “Уникредит” да плати банковите гаранции по договор с германската инженерингова компания “Линде”.

Италианската банка е един от гарантите кредитори за изграждането на завод за преработка и на производствени съоръжения за втечнен природен газ в Уст-Луга, чийто оператор е “Русхимальянс”. През юли руското дружаство, което е 50% собственост на “Газпром”, подписва договор с “Линде” за проектиране, доставка на съоръжения и изграждане на комплекса. Година по-късно германската компания прекратява работа заради санкциите на Европейския съюз, но “Русхимальянс” по онова време вече е направил авансово плащане в размер на 2 млрд. евро по контракта на стойност 10 млрд. евро.

Това принуждава “Русхимальянс” да поиска от банките гаранти да изпълнят задълженията си, но те отказват с мотив, че “плащането на руска компания ще е в нарушение на европейските санкции”. Освен “Уникредит”, в списъка на гарантите на проекта са германските “Дойче банк”, “Комерцбанк”, “Байрише ландесбанк” и “Ландесбанк Баден-Вюртемберг”, срещу които “Русхимальянс” също е завел съдебни искове в съда в Санкт Петербург.

“Уникредит” е издала част от гаранционния пакет в полза на руското дружество от името на “Линде”. Според него италианската банкова група е пуснала седем облигации по поискване в полза на “Русхимальянс”, които дефакто попадат под английското законодателство и всички правни спорове трябва да се изслушват в Парижкия арбитражен съд. През април Върховният съд на Великобритания е разпоредил на руския ищец да спре да съди “Уникредит” в Русия заради проваления газов проект. Но руският съд отхвърлил мотивите на защитата на италианците и е насрочил изслушване по делото през второто тримесечие.

“Русхимальянс” иска да си възстанови 448 млн. евро от облигациите – сума, която включва почти 444 млн. евро по гаранциониня пакет от 2021-а плюс 4.5 млн. евро глоби.

Италианският кредитор съобщава, че е запознат с иска. Министърът на външните работи на Итлия пък е насрочил съвещание за 20 май, на което да се обсъди изземването, засягащо втората по големина банка на страната, твърдят запознати с въпроса лица.

“Уникредит” е един от най-едрите европейски кредитори в Русия, в чието поделение там работят над 3 хил. души. В началото на май италианската банка обяви, че руският й бизнес е на чиста печалба от 213 млн. евро през първото тримесечие на тази година срещу 99 млн. евро през същия период на миналата. Групата е заделила провизии за над 800 млн. евро и е орязала значително кредитния си портфейл. Главният изпълнителен директор Андреа Орсел заяви, че макар и кредиторът да продължава да ограничава руските си операции, пълното напускане на страната ще е трудно осъществимо.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст