От ГЕРБ поискаха незабавно да бъде освободен заместник-кметът на София по правни въпроси

От ГЕРБ поискаха незабавно да бъде освободен заместник-кметът на София по правни въпроси

От ГЕРБ поискаха незабавно да бъде освободен заместник-кметът на София по правни въпроси Никола Лютов, предаде БТА. Според Георги Георгиев, заместник-председател на Столичния общински съвет, член на ГЕРБ, заради поведението на зам.-кмета София ще изгуби лифтовете си. Повод за изявлението на Георгиев е затварянето на Симеоновския лифт, което по думите му, е резултатът от бездействието на кмета на София Васил Терзиев.

Договорът за приватизация на лифта се сключва на 26 юли 2007 година и тогава в Общинския съвет, взел решението за приватизация, няма нито един общински съветник на ГЕРБ, изтъкна общинарят. “Обръщаме внимание на поведението на кмета от публичната му изненада, а освен това говорят неистини и заблуждават гражданите, приемайки тезата на приватизатора, че срокът на приватизационния контрол бил изтекъл. Този срок е 25 години, което означава, че до 2032 година Столичната община има всички права да упражнява контрол, за да може лифтът да работи”, каза още той. Според него проблемът е в “бездействието и в незнанието”. “Кметът на София и колегите му трябва да прочетат договора, за да разберат как могат да защитят софиянци, а не да повтарят удобната теза на приватизатора”, добави Георгиев.

“Приватизаторът ще се окаже в ситуацията на „хитрата сврака – с двата крака“- затварянето на лифта е ново обстоятелство, което е неизпълнението на договора, защото лифтовете са продадени със задължение да бъдат експлоатирани като лифтове”, отбеляза общинският съветник. И допълни, че след като в момента няма нито един работещ лифт, задължението не е изпълнено. В договора имало и задължение за поддържане на 44 работни места.

Предложенията на общинските съветници от ГЕРБ са общината да наложи неустойка от 8,3 млн. лева, което е 100% от цената на акциите, ако приватизаторът не изпълнява основното си задължение. Затварянето на лифта дава основание за това. На основание на неизпълнението на договора от страна на приватизатора, Столичната община има право да развали договора, като по този начин София ще получи собственост върху акциите на компанията, която е собственик на всички лифтове, а в замяна трябва да върнем 8,3 млн. лева, е другото предложение на съветниците.

Съдът е задължил приватизатора да възстанови Драгалевския лифт и в момента тече съгласувателна процедура за издаване на виза за проектиране и изграждане наново на този лифт, каза Прошко Прошков. По думите му е изненадващо, че кметът на столицата не предприема практични действия спрямо лифтовете, имало и бездействие от страна и на районния кмет на район „Витоша“, тъй като има комисия, която трябва при неизправности в лифта да издаде заповеди за премахване на опасни съоръжения, а такива заповеди няма.

Прошков посочи още, че ще депозират доклад към Надзорния съвет към Агенцията за приватизация, с който ще се иска надзорниците да вземат решение, че ще заведат иск, тъй като предметът на дейност не е факт и санкцията е в размер на 8,3 млн. лева, включително и разваляне на договора и придобиване на собствеността. В понеделник Прошков, който е председател на Надзорния съвет на приватизационната агенция, ще свика извънредно заседание на надзора.

“Искаме на 23 май да има извънредно заседание, за да изслушаме кмета Васил Терзиев. За седем месеца няма никакво реално действие по отношение на Витоша”, заяви Антон Хекимян. По думите му изслушването ще бъде и за промяната на движението в центъра на града, тъй като имало съмнение за документацията и подписите, положени в протоколите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст