До края на мандата ни в София ще има поне един работещ лифт, обещава Терзиев

Модернизацията на лифтовете на Витоша би струвала 100-150 млн. лв., заяви Васил Терзиев

“Нашият ангажимент, който сме заявявали, е до края на нашия мандат да има поне един работещ лифт. Надяваме се да има доста по-всеобхватно решение, а не само един, за да може планината да бъде достъпна. За това работим.” Това обеща кметът на София Васил Терзиев на брифинг във връзка с неработещите лифтове до Витоша и възможните решения, предаде БТА.

По думите му няма как да има очаквания за шест месеца да се реши проблем, наследен от старото управление на Столичната община и датиращ от 2007 година.

“Чухме доста измислици на темата с Витоша и от ГЕРБ да пробват да хвърлят вината за нещо, което те са сътворили на някой друг и да се налага да говорим как за шест месеца не сме успели да направим неща, за които те са имали 35 шестмесечия – от времето, когато са продали лифтовете с един безумен договор, който не ни защитава интересите по никакъв начин”, каза Терзиев.

По-рано днес от групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет поискаха освобождаването на заместник-кмета по правни въпроси на Столичната община Никола Лютов и обвиниха Терзиев, че бездейства по въпроса със Симеоновския лифт.

Общината има възможност да възстанови един от лифтовете – Драгалевския, отговори кметът на въпрос на БТА за това какви са конкретните стъпки оттук нататък, за да има работещо съоражение. По думите му има възможност това да стане със средства на общината. “Надеждата ни е, че можем да направим повече. Искаме да видим какви са възможностите за по-всеобхватно решение, което да включва и Симеоновския, да се види инфраструктурата горе в планината. Целта е да не се модернизира на парче. Това включва разговор с всички заинтересовани страни, анализ на правните възможности за да видим къде е сечението между идеалното и това, което е възможно”, посочи той.

“Имаше заповед, издадена от кмета Терзиев, да се направи проверка защо Симеоновският лифт е спрял работа в края на декември-началото на януари”, съобщи кметът на район „Витоша“ Зарко Клинков. “На 4 януари колегите направиха проверка. Констатирано е, че първи двигател е аварирал и е бил разглобен и изпратен за ремонт, като собственикът на лифта е дал хоризонт от четири месеца за приключването на ремонта. Помолихме ги да предоставят всякакъв тип документи – за ремонт за технически преглед на съоръженията и всичко останало, до момента това не е направено. Като изтекоха тези четири месеца, просто казаха, че лифтът няма да продължи”, разказа Клинков.

Председателят на групата общински съветници от „Продължаваме промяната-Демократична България- Спаси София“ Борис Бонев коментира сключването на договора. Според него от ГЕРБ носят пълната отговорност за това, че днес няма нито един работещ лифт на Витоша. Липсвал е последващ контрол след продажбата на съоръжението по договор и е имало издаване на нищожни заповеди през годините, за да симулират от общината дейност. “През 2007 година кмет на София е Бойко Борисов, а в Надзорния съвет на Общинската агенция по приватизация, с негова лична квота, е назначена Йорданка Фандъкова. Тогава е било решено общинското дружество „Въжени линии“ да се продаде, като на 20 декември 2007 година се сключва фактическата сделка”, обясни общинският съветник. И добави, че има смяна в състава на Надзорния съвет на Общинската агенция по приватизация, като в него отново има сегашни кадри на ГЕРБ.

В договора няма никакви задължения за това кои лифтове да работят, нито как и кога да работят. Единственото задължение към купувача е в срок от 25 години да запази предмета на дейност на дружеството съгласно съдебната му регистрация, отбеляза Бонев. Това не означавало да има работещи лифтове. Общинарят определи договора като слабо написан, който не защитава обществения интерес. Затова, счита той, развалянето на договора може да доведе до „съдебна битка“, която най-вероятно ще бъде загубена. В заключение и той увери, че ще се търси изход от ситуацията, за да могат софиянци да стигат до планината с лифтовете.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст