От днес БНБ пуска в обращение сребърна монета “100 години лека атлетика в България”

БНБ пуска в обращение сребърна възпоменателна монета „100 години лека атлетика в България“

От днес Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „100 години лека атлетика в България“, съобщиха от централната банка.

Цената на монетата при пускане в обращение е 150 лева. Тя е издадена в тираж от 5000 броя.

На лицето на монетата, в центъра има емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата, под нея на два реда – номиналната стойност „10 ЛЕВА“, а отдолу годината на емисията „2024“. Околовръст горе – надпис „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“.

На гърба, в центъра са изобразени трима спортисти на фона на числото „100“. Околовръст надписи: горе – „100 ГОДИНИ“, отдолу – „ЛЕКА АТЛЕТИКА В БЪЛГАРИЯ“.

Автор на художествения проект е Силвия Борисова.

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси в София, пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център на БНБ в София, ул. „Михаил Тенев“ № 10.

Всеки клиент ще може да закупи от касите на БНБ само по една монета,

независимо дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице.

За закупуване на монета от името и за сметка на друго лице е необходимо представянето на нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на конкретната възпоменателна монета.

Ако клиент, в качеството си на физическо лице, закупи монета от касите на БНБ, то той няма право да закупи още една монета като представител на юридическо лице, като това ограничение важи и за обратния случай. Монети не се продават на лица, които не са навършили 18 години.

До края на работния ден на 20 май новата монета ще бъде предоставена от БНБ на „Инвестбанк“ АД, „Първа инвестиционна банка“ АД, „Тексим Банк“ АД, „Токуда Банк“ АД и „Централна кооперативна банка“ АД за продажба в техните офиси и клонове.

БНБ-пуска-в-обращение-сребърна-възпоменателна монета

През 2024 г. организираната атлетика у нас отбелязва своя 100-годишен юбилей.

Точно преди век към Българската национална спортна федерация се създава Комитет по лека атлетика. На първото официално състезание, наречено „Атлетически олимпийски игри“, проведено на хиподрума в София през май 1924 г., са поставени първите национални рекорди и са избрани българските атлети – участници в Олимпийските игри в Париж: Кирил Петрунов (400 м гладко бягане, скок дължина и троен скок), Любомир Карастоянов (400 м), Васил Венков (10 000 м) и Александър Цветанов (10 000 м).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст