Денят по диагонал – 20 май 2024 г.

денят по диагонал Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика отхвърли проекторешението на "Продължаваме промяната - Демократична България", пари, банкноти, дълг

Социалната комисия отказа да гласува отново увеличението на пенсиите с 11%

Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика отхвърли проекторешението на “Продължаваме промяната – Демократична България” за задължаване на представителите на Министерския съвет в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт да подкрепят осъвременяването на пенсиите с 11% от 1 юли.

Още миналата седмица Надзорният съвет на НОИ вече подкрепи това увеличение.

В тази връзка утре, 21 май, депутатите се събират на извънредно заседание в Народното събрание, въпреки че, в момента се намират в предизборна кампания. Причината за искането от страна на ПП-ДБ беше възможността пенсиите да се вдигнат с 10% от 1 юли, а не с 11%, както реши парламентът.

Международната общност изказа съболезнования за смъртта на иранския президент

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел също изказа съболезнования за смъртта на иранския президент Ибрахим Раиси и за другите държавни представители, загинали при катастрофата с хеликоптера.

В специално изявление руският президент Владимир Путин подчерта, че Раиси е бил изключителен политик и истински приятел на Русия – с личен принос в добросъседските отношения и в стратегическото партньорство.

Китайският президент Си Дзинпин изпрати съболезнования от името на китайското правителство и китайския народ, като посочи, че президентът Раиси е допринесъл значително, както за поддържането на сигурността и стабилността в Иран, така и за насърчаването на националното развитие и благоденствие.

Партньорите на Вашингтон от Г-7 свикват с идеята за ускорен превод на помощта за Киев

Партньорите на Вашингтон от Г-7 свикват с идеята за ускорен превод на помощта за Киев

Партньорите от Г-7 затоплят отношението си към плана на Съединените щати за ударно изпращане на десетки милиарди долари в помощ на Украйна преди потенциалното завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом. Тази стратегия ще се разисква на срещата на върха през юни и в основата й е парите за Киев да дойдат от заем, набран от Групата на седемте най-развити световни икономики, който ще бъде гарантиран от бъдещите печалби, генерирани от замразените след руското нахлуване в Украйна активи на “Банк Россия” за около 350 млрд. щ. долара.

Някои страни членки на Г-7 се въздържаха да подкрепят плана, но мнението им се промени след дипломатическия натиск на Съединените щати, които искат да получат съгласието на лидерите им на съвещанието през идния месец, твърдят осем официални представители на западните държави. Схемата предвижда да привлече почти 50 млрд. щ. долара, които да бъдат изпратени на украинците още това лято. Финансирането ще пристигне в критичен момент за Киев, чийто войски се опитват да удържат фронтовата линия при подновената руска офанзива след закъсненията в превеждането на западната военна помощ.

Радан Кънев: Щатските визи у нас не паднаха заради коалиция „Магнитски“, която контролира българската политика

Радан Кънев

Най-често задаваният въпрос из страната е: Не знаят ли в Брюксел кои са Бойко и Пеевски? Отговарям, че знаят, но друго от България не знаят. И това е големият проблем.

Една от управляващите партии в Белгия преигра с предизборно лицемерие, част от това беше срещата на Пеевски с европейски посланици в белгийското посолство в София. Политически погледнато, това беше услуга за ДПС преди евроизборите. Което само по себе си е безвкусица. Далеч по-сериозен е проблемът в самата България. А той е, че системните партии са дълбоко свързани с корупционни практики. Досега в ЕП България е представяна почти монополно от ГЕРБ като християндемократи, от ДПС като либерали и от БСП като социалисти. Отлично знаем, че нито едно от трите не е вярно, нито пък сериозно. Но затова не са ни виновни хората в Западна Европа.

“Боинг” и “Еърбъс” преговарят с Рияд за доставка на метали за самолетите си

"Боинг" и "Еърбъс" преговарят с Рияд за доставка на метали за самолетите си

Саудитска Арабия съобщава, че работи с водещите световни авиокомпании “Боинг” и “Еърбъс” да одобрят добитите в страната алуминий и титан за използване в техните самолети като част от усилията на кралството да привлече по-голяма част от производствената дейност на местна почва. Получаването на сертификати може да помогне на производителите на машините да преодолеят пречките в предлагането, включително и затрудненията при осигуряването на някои основни суровини. Рияд дискутирал и изработването на повече самолетни части в кралството, твърди Саудитската служба за гражданска авиация Saudi General Authority of Civil Aviation (GACA).

“И “Боинг” и “Еърбъс” и “Ембраер” проявяват интерес към създаването на дъргосрочни обекти за някои компоненти в кралството”, посочи президентът на GACA Абдулазис Ал-Дуайлей преди откриването на тридневния Форум за бъдещето на авиацията в Рияд на 20 май.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст