„Зелена светлина” за Войнишкия мемориал пред НДК

Седем години след демонтирането на стария паметник „1300 години България”, най-накрая има някакво движение по възстановяването на мемориала на загиналите от Първи и Шести софийски пехотен полк.

По данни на Направление „Градоустройство и архитектура” (НАГ) на Столичната община, победителят в конкурса за възстановяване на паметника е студио „Гебуплан” на архитект Филипа Гугучкова.

Мнозина от по-младите поколения софиянци сигурно не знаят, но мемориалът на загиналите български войници е издигнат през 1934 година. Той представлявал П-образна композиция, пазеща паметта на загиналите офицери и войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк, формирали Желязната дивизия, прославила се в Сръбско-българската война (1885 г.), в Балканските войни (1912-1913 г.) и в Първата световна (1914-1918 г.). Всяка една от стените била с размери около 20 м дължина и 10-11 м височина, бидейки построени от тухли и бетон. На тях били сложени метални плочи, съдържащи имената на близо 3000 загинали войници и офицери.

Стара снимка на Военния мемориал.
Стара снимка на Военния мемориал.

Локацията му не е била избрана случайно, тъй като на мястото на днешния Национален дворец на културата (НДК) били разположени някои от старите казарми на града. Ала, за добро или лошо, паметникът на загиналите български войници е съборен през 1977-а, за да отстъпи място на бъдещата културна сграда и прилежащия към нея парк.

Малко по-късно след разрушаването на не толкова долюбвания „1300 години България”, се възстановява статуята на българския лъв, държащ щит, върху който е изобразена картата на Санстефанска България (какъвто е имало редом с мемориала).

Да припомним, че решение за възстановяване на мемориала е взето от Столичния общински съвет още през 2014 г., а 4 години по-късно е проведен архитектурен конкурс, който, за съжаление, не успя да отличи нито един проект.

Оригиналните метални плочи с имената на героите, които понастощяем се съхраняват в Националния военноисторически музей.
Оригиналните метални плочи с имената на героите, които понастощяем се съхраняват в Националния военноисторически музей.

В интерес на истината, второ и трето място на текущия конкурс не са присъдени от журито, тъй като останалите четири участника не са получили минималния брой точки, нужни за класиране.

В спечелилият проект на студио „Гебуплан” са заложени следните принципи, записани в архитектурно-художественото решение на авторите: „изработване по оригинален детайл на всички декоративни елементи, разположени по фронта на мемориалните стени – жертвеници, корнизи, бази на колони, капители, венци. Именно тези страни са натоварени със задачата да оформят така важното пространство за отдаване на почит“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст