Иранският президент e загинал при катастрофата с хеликоптер

Ибрахим Раиси катастрофа

Иранският президент Ибрахим Раиси и външният министър на страната Хосеин Амир-Абдолахян са загинали при катастрофата с хеликоптер, станала снощи

По информация на високопоставен ирански служител, цитиран от „Ройтерс“, всички пътници в хеликоптера са загинали. Иранската информационна агенция „Мерх“ потвърди смъртните случаи и съобщи, че хеликоптерът е изгорял напълно.

Издирването продължи повече от 12 часа, а гъстата мъгла възпрепятстваше усилията на спасителните екипи. Хеликоптерът се е приземил твърдо в труднодостъпен район в Северозападен Иран.

Президентът на Иран беше в Азербайджан на 19 май, за да открие язовир заедно с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Това е третият язовир, който двете страни построиха на река Арас.

Раиси спечели президентските избори в Иран през 2021 г. – вот, на който беше отчетена най-ниската избирателна активност в историята на Ислямската република.

Раиси е санкциониран от САЩ, отчасти заради участието му в предполагаемата масова екзекуция на хиляди политически затворници през 1988 г. в края на Ирано-иракската война.

Твърди се, че при управлението на Раиси Иран е обогатявал уран почти до нива, подходящи за създаване на оръжия за масово унищожение, но това не можеше да бъде доказано, тъй като той възпрепятстваше международните инспекции.

Иран също така доставя въоръжение на Русия във войната й срещу Украйна, както и през април предприе масирана атака с дронове и ракети срещу Израел по време на войната му срещу ивицата Газа.

Смята се и че Иран продължава да въоръжава марионетни групировки в Близкия изток, като йеменските бунтовници и ливанската “Хизбула”.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст