Марката DS със специални версии, посветени на 80-годишнината от смъртта на Екзюпери

DS Automobiles

Автомобилната марка DS пусна специални версии, посветени на 80-годишнината от смъртта на Антоан Сент-Екзюпери. Самолетът на известния френски писател, пътешественик и летец Антоан Сент-Екзюпери изчезва над Средиземно море на 31 юли 1944 година. Останките му са открити на морското дъно близо до Марсилия едва през 2003-а.

Антоан Сент-Екзюпери е пилотирал американския изтребител Lockheed P-38 Lighting, а не северноамериканския AT-6 Texan, с който е направена фотосесията на юбилейните модели. Но документалната точност тук не е важна – в крайна сметка писателят стана известен преди всичко благодарение на измисления от него фантастичен свят.

Колекцията, посветена на Антоан Сент-Екзюпери, включва три модела – DS 3, DS 4 и DS 7.

Всеки модел се предлага с нов ексклузивен цвят на корпуса “Night Flight” – тази перлена боя се състои от пигменти, които създават фини златисти отблясъци, като звездното небе на зазоряване.

Интериорът напомня за атмосферата, в която са пътували първите авиатори, с издръжлива основа Criollo Brown Nappa. До арматурното табло има бродерия, напомняща следа от дим от самолет.

Е, и разбира се, както отвътре, така и отвън, автомобилите са украсени с възпоменателни табели, както и известни цитати от „Малкият принц“ и други произведения на Антоан Сент-Екзюпери.

Моделът DS 3 е украсен с думите „За тези, които пътуват, звездите са водачи“.

DS Automobiles е френска луксозна първокласна марка, създадена през 2009 година. По-рано част от Automobiles Citroën S.A., DS е самостоятелна марка, в крайна сметка собственост на PSA Group, по-късно Stellantis.

Независимата марка DS е създадена през 2014 г. от бившата подмарка DS и линия от модели на автомобили Citroën, произведени от 2009 г., въпреки че е отделена от Citroën в Азия от 2012 година.

DS може да бъде съкращение от Different Spirit или Distinctive Series, въпреки че също така се смята за намигване към класическия представителен автомобил Citroën DS. Името също е игра на думи, тъй като на френски се произнася като думата déesse, което означава „богиня“.

DS Performance е отделът за състезания на DS Automobiles, за който се твърди, че е създаден, за да ускори прехода към електрификацията на марката. Въпреки че отделът не участва пряко в моторните спортове, като използва вместо това партньори, той подпомага технологичното развитие на автомобилите от „Формула Е“ и свързаните с тях маркетингови дейности.

Антоан дьо Сент-Екзюпери (Antoine Marie Jean-Baptiste Roger е  поет, журналист и авиатор-пионер, известен най-вече с философско-поетичния разказ „Малкият принц“ и книгите си „Нощен полет“, „Земя на хората“, „Боен пилот“, „Южна поща“ и „Писмо до един заложник“.

След като излита за разузнавателен полет на 31 юли 1944 г. от Сардиния към френската Ривиера, самолетът на Антоан дьо Сент-Екзюпери не се завръща в базата си.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст