Одиторите не са предупредили за опасност при 75% от едрите британски фалити

Одиторите не са предупредили за опасност в 75% от едрите британски фалити

Одиторите не са алармирали за 75% от големите корпоративни фалити във Великобритания от 2010-а насам, показва изследване, предизвикало сериозни тревоги, че тези фирми не са успели да изпълнят една от основните си функции. Три от всеки четири счетоводни проверки не са констатирали предпоставки за потенциален колапс на клиентите, рискуващи да банкрутират, в годината преди колапса, е заключението в доклад, публикуван на 20 май от Audit Reform Lab (ARL) – мозъчен тръст в Университета на Шефилд.

От одиторите се изисква да включват предупреждения за действащо предприятие, ако от финансовия отчет прозира риск то да фалира, а не да прогнозират, че това ще се случи. Изследването на ARL, в което са анализирани одитните отчети на 250 от най-големите публично търгувани компании, фалирали между 2010-а и 2022-а, констатира, че “Ърнст енд Янг” е направил такова предупреждение за едва една от пет от проверените година преди колапса корпорации – най-малко сред колегите си от “Голямата четворка”. “Прайсуотърхаус Купърс”, “Делойт” и “Кей Пи Ем Джи” са предупредили, съответно в 23%, 36% и 30% от случаите. Проверяващите извън “Големите четири” са се представили още по-слабо, предупреждавайки за едва 17% от фалиралите клиенти.

Междувременно, средното заплащане на партньорите в “Голямата четворка” е нараснало с почти една трета до 872,500 брит. паунда между 2020-а и 2022-а. “Налице са сериозни съмнения, че одиторите не са достатъчно найстойчиви“, посочва се в доклада. “От 250 ликвидирани компании 38 са обявили дивиденти в последния си набор от сметки, като десет от тях са го направили, въпреки че са отчели загуби, а две – освен загуби и отрицателен нетен баланс от активи – силен индикатор за риск от несъстоятелност”.

Проучването на ARL е публикувано няколко дни след като британският счетоводен надзорник наложи многомилионни глоби на “Прайсуотърхаус Купърс” и “Ърнст енд Янг” за пропуски в одитите на London Capital & Finance – вече несъществуващата инвестиционна група в центъра на един от най-големите скандали за дребните спестявания през последните години.

Поредицата от фалити на значими корпорации като търговеца на дребно BHS, фирмата за аутсорсинг Carillion и туристическата група “Томас Кук”, предизвика правителството да планира по-строги правила за одитния сектор, които обаче затънаха в закъснения. Създаването на новия, по-мощен и с по-широк обхват и правомощия регулатор Audit, Reporting and Governance Authority (ARGA) също се сблъсква със спънки. Което накара главния изпълнителен директор на Съвета за финансово отчитане (FRC) Ричард Мориарти да предупреди през март, че той е “шериф само на половината графство” и че е принуден да “проси” финансиране докато дълго отлаганото законодателство създаде по-силен регулатор на одитите.

Така, шест години след Carillion, одитната реформа все още е в задънена улица. И макар че сегашният одитен надзорник FRC е увеличил значително общия размер на глобите през последните години, ARL твърди, че те все още са прекалено малки, “за да засегнат истински заплащането на партньорите, което е надостатъчна пречка и позволява на фирмите да продължат да получават възнаграждения за пропуските си”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст