Белият дом порица акцията на косовската полиция срещу локална сръбска банка

Белият дом порица акцията на косовската полиция срещу локална сръбска банка

Белият дом осъди обиските, осъществени от косовски полицейски служители, на клонове на сръбска банка в страната и посочи, че акцията не е била координирана със западните партньори и повишава тлеещото напрежение в региона. Тазгодишното решение на косовското правителство да ограничи използването на сръбския динар, предизвика криза в отношенията със Сърбия по въпроса за третирането на малцинствата. Преговарящите от Съединените щати и от Европейския съюз критикуват и премиера на Косово – Албин Курти, за твърдия подход, който може да засегне плащанията на пенсионерите и на получателите на социални помощи.

След продължилите със седмици преговори за излизане от безизходицата, напрежението се нажежи на 20 май след като въоръжени полицаи в бронежилетки нахлули в шест клона на “Банка Поштбанка штедионица” в Северно Косово, където е най-голямата сръбска общност в страната. Което провокира коментара на говорител на американския държавен департамент, че тази акция “подкопава мнението за добрата воля на Прищина да реши висящите проблеми със Сърбия чрез подпомаган от ЕС диалог”.

Водените с посредничеството на ЕС преговори в Брюксел, целящи да решат валутния спор, се провалиха през миналата седмица след взаимни обвинения. Косово, което взе еднолично решение да се отдели от Сърбия през 2008-а, използва еврото като национална валута от 2002-а, въпреки че не е член на еврозоната. Докато сръбското малцинство продължава да плаща в динари. Косовското правителство твърди, че целта на използването на еврото е да се подсили надзора на националната финансова система чрез въвеждането на единна парична единица. А самият Курти е категоричен, че решението “не подлежи на преговори”. Вашингтон и Брюксел обаче настояват Прищина да избягва да нажежава напрежението и да предприеме по-мек подход.

Косовският министър на вътрешните работи твърди, че полицейската акция е била насочена срещу “незаконна финансова институция”. Полицаите са конфискували близо 1.6 млн. евро, 74.7 млн. динара (еквивалентни на грубо 690 хил. щ. долара), 19,500 швейцарски франка и 13,800 щ. долара незаконен кеш от клоновете.

Рейдът става само седмица след като Косовската централна банка обяви, че периодът на преход от динари в евро е приключил на 1 февруари. Шестима служители, включително и директорът на Пощенската спестовна банка на Сърбия – Игор Радич, са били разпитани в полицията.

Сръбският премиер Милош Вучевич заклейми полицейските обиски от 20 май и ги нарече “пореден варварски акт, който директно застрашава оцеляването на сърбите в Косово”.

Недоволството на западните партньори към правителството на Курти не е първото през този месец. Косово обеща в последната минута да признае известна степен на автономност на сръбската общност, просто за да се върне в списъка на кандидатите за прием в Съвета на Европа. Лидерите на Германия, Франция и Италия обаче отхвърлиха предложението с мотив, че то се отклонява от препоръките на общността и не е достатъчно, за да изпълни европейските изисквания.

Надеждите на Косово да се присъедини към съвета на Европа, което ще е стъпка към по-широкото международно признаване на страната, засега са попарени от министрите на външните работи на 47-членната организация, чийто основни цели са укрепване на демокрацията, човешките права и правовата държава и търсене на общи решения на политическите, социалните, културните и юридическите проблеми на членуващите в нея държави.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст