Денят по диагонал – 21 май 2024 г.

денят по диагонал, Служебният премиер Димитър Главчев увери, че пенсиите ще бъдат увеличени с 11%

Служебният премиер Димитър Главчев увери, че пенсиите ще бъдат увеличени с 11 процента

По време на извънредното заседание на парламента, служебният премиер Димитър Главчев увери, че пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1 юли 2024 година. Изслушването на министър-председателя бе по искане на парламентарната група на “Продължаваме промяната” – “Демократична България” заради възможността за вдигане на пенсиите с 10% от 1 юли, вместо с 11 процента.

Главчев цитира официален протокол от заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, проведено на 14 май т.г., в който се посочва, че решението е взето с 16 гласа от присъстващите членове на съвета.

“Това са органите, които могат да вземат такова решение. Не знам защо намесвате правителството. Добре знаете, че има представители на изпълнителната власт в Надзорния съвет на НОИ, но те са 10 души. За да се вземе решение, трябват поне 11 гласа “за“, обясни премиерът по време на изслушването.

Депутатите приеха оставката на Мария Филипова като зам.-председател на КФН

КФН Комисия за финансов надзор

На днешното си извънредно пленарно заседание депутатите приеха оставката на Мария Филипова -заместник-председател, ръководещ управление “Надзор на инвестиционната дейност” на Комисията за финансов надзор.

Оставката е подадена на 20 май тази година, мотивът – лични причини.

Белият дом порица акцията на косовската полиция срещу локална сръбска банка

Белият дом порица акцията на косовската полиция срещу локална сръбска банка

Белият дом осъди обиските, осъществени от косовски полицейски служители, на клонове на сръбска банка в страната и посочи, че акцията не е била координирана със западните партньори и повишава тлеещото напрежение в региона. Тазгодишното решение на косовското правителство да ограничи използването на сръбския динар, предизвика криза в отношенията със Сърбия по въпроса за третирането на малцинствата. Преговарящите от Съединените щати и от Европейския съюз критикуват и премиера на Косово – Албин Курти, за твърдия подход, който може да засегне плащанията на пенсионерите и на получателите на социални помощи.

След продължилите със седмици преговори за излизане от безизходицата, напрежението се нажежи на 20 май след като въоръжени полицаи в бронежилетки нахлули в шест клона на “Банка Поштбанка штедионица” в Северно Косово, където е най-голямата сръбска общност в страната. Което провокира коментара на говорител на американския държавен департамент, че тази акция “подкопава мнението за добрата воля на Прищина да реши висящите проблеми със Сърбия чрез подпомаган от ЕС диалог”.

Компаниите, подкрепени от Фонда на фондовете за периода 2014-2020, са генерирали приходи в размер на 14.4 млрд. лева

фонда на фондовете

Частните компании, подкрепени от Фонда на фондовете в програмния период 2014 – 2020, по данни на Националния статистически институт, са генерирали нетни приходи от продажба в размер на 14.4 млрд. лв. и в тях работят над 48 000 души.

Това бе един от резултатите, отчетени от Фонда на фондовете по време на представянето на изпълнението на финансовите инструменти за периода 2014-2020 година.

Своеобразният отчет бе направен на 20 май в аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В събитието взеха участие представители на управляващи органи на оперативни
програми, финансови посредници и други заинтересовани страни и партньори.

Йелън подтиква ЕС да подкрепи мерките на САЩ срещу китайския износ

Йелън подтиква ЕС да подкрепи мерките на САЩ срещу китайския износ

Финансовият министър на Съединените щати Джанет Йелън призова държавите от Европейския съюз да се включат в американските усилия за ограничаване на китайския износ на зелени технологии и предупреждава, че пренасищането с евтини китайски стоки може да застраши оцеляването на заводите по света.

Америка и западните й партньори трябва да реагират по “обединен начин” на нарастващата производствена мощ на Китай или в противен случай ще изложат собствените си промишлени сектори на риск, заяви Йелън в реч във Франкфурт на 21 май, където се отби на път за Италия за срещата на финансовите министри на Г-7. Тя отхвърли критиките на европейските партньори, че масата данъчни отстъпки и субсидии за зелените производители на Съединените щати представляват “завой към американски протекционизъм”.

По предварителни данни машинно гласуване ще има в 245 секции

В около 245 секции ще има машинно гласуване по предварителните данни

В 245 секции ще има машинно гласуване по предварителни данни. Това обяви на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева.

Тя уточни, че на изборите на 9 юни ще се гласува в 60 държави в 769 секции, като в 389 ще се гласува за Народно събрание и за Европейски парламент. В останалите ще се гласува само за български парламент.

“Ще продължим с разяснителната кампания как ще се гласува и с машини, и с бюлетини. Отново ще повторя, че ЦИК ще създаде такава организация за изборите, че резултатите да бъдат обработени навреме и да бъдат обявени в законовия срок. Кутиите за изборите ще са четири, защото така изисква Изборния кодекс. Ще има две кутии за хартиените бюлетини – една за евроизборите и една за народни представители. Същото ще важи и за машинното гласуване – една кутия за разписката за евродепутати и една – за народни представители“, обясни говорителят на ЦИК.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст