Депутатите ще заседават извънредно заради осъвременяването на пенсиите

Депутатите ще заседават извънредно заради осъвременяването на пенсиите

На извънредно заседание от 13.00 ч. днес парламентът ще изслуша служебния премиер Димитър Главчев във връзка с осъвременяването на пенсиите от 1 юли тази година.

Решението депутатите да се съберат по време на предизборната програма бе взето миналата седмица на Председателски съвет по искане, внесено от народните представители от “Продължаваме промяната-Демократична България”.

Повод за исканото заседание им бе възможността за вдигане на пенсиите с 10% от 1 юли, вместо с 11%. Така депутатите ще заседават, макар че преди дни Надзорният съвет на НОИ реши увеличението да е с 11%.

В дневния ред е включен проект на решение, предложен от ПП-ДБ, с който се задължават представителите, определени от Министерски съвет в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, да подкрепят решение за осъвременяване на пенсиите по чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване в размер на 11%.

Трета точка на заседанието е освобождаване на Александър Мумджиев от длъжността инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет заради постъпило от него уведомление.

Все още няма яснота дали в дневния ред ще бъде включено и изслушване на служебния министър на енергетиката и председателя на КЕВР заради евентуално повишение на цените на електро- и топлоенергията. Това искане бе внесено от парламентарната група на БСП.

От “Възраждане” вече заявиха, че няма да участват в извънредното заседание днес.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст