Според Зеленски всяка помощ за Украйна закъснява с най-малко година

На западните съюзници им отнема твърде много време, за да вземат ключови решения за военната подкрепа за Украйна.

Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю за „Ройтерс“. Той призова за пореден път за смяна на цялостния подход в процеса на предоставяне на военна помощ за страната му.

Призивът за ускоряване на помощта отразява нарастващия натиск, на който са подложени силите на Украйна по протежение на повече от 1000 км фронтови линии в североизточната, източната и южната част на страната.

Зеленски отбеляза, че ситуацията на бойното поле в момента е “една от най-трудните” от началото на пълномащабната руска инвазия от февруари 2022 година.

Въпреки това Володимир Зеленски отчете, че ситуацията в Харковска област, където Русия отвори нов фронт преди десетина дни, е под контрол. 

По думите му обаче сега всяко решение за помощ закъснява най-малко с една година. Той описа доставката на помощта, по-специално на средствата за противовъздушна отбрана, като “една голяма крачка напред, но преди това две крачки назад”.

Зеленски коментира и че има начини, по които съюзниците на страната биха могли да помогнат по-пряко на Украйна. Той обясни, че въоръжените сили на съседните страни от НАТО могат да прихванат идващи руски ракети над украинската територия, за да помогнат на Киев да се защити.

“Руснаците използват 300 самолета на територията на Украйна. Имаме нужда от най-малко 120, 130 самолета, за да устоим в небето”, добави Зеленски, имайки предвид самолетите Ф-16, някои от които той се надява скоро да бъдат използвани в битка.

Украинският лидер също така заяви, че Киев преговаря с международни партньори да използват оръжията си, за да нанесат удари по руската военна техника на границата и по-навътре в руската територия. Той посочи, че засега няма положителен резултат.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст