Река Дунав свързва Видин със сърцето на Европа

Река Дунав свързва Видин със сърцето на Европа
Градът има потенциал за развитие на културно-исторически, СПА и приключенски туризъм в региона

Министърът на туризма Евтим Милошев подчерта ключовата роля на река Дунав за свързването на Видин със сърцето на Европа по време на посещението си в най-северозападния областен център на България.

Той посети Видин, за да обсъди развитието на туристическия сектор в региона и подчерта, че напредъкът на Северозападна България минава през подобряване на пътната инфраструктура и транспортната свързаност, включително използването на река Дунав като „водна магистрала към сърцето на Европа“.

В изказването си по време на кръглата маса „Туризъм в Северозападна България“, организирана от областния управител на Видин Ани Арутюнян, министър Милошев спомена, че Видин е важен за него поради лични и професионални връзки, включително заснемането на сериала „Дървото на живота“. Той подчерта историческото значение на града и потенциала му в културно-исторически и археологически контекст.

Министърът съобщи, че туристическите регистрации за Видин са се увеличили с 25% спрямо предходната година и че област Видин е на второ място в страната по културно-исторически забележителности. Областният управител Арутюнян изтъкна културните събития – фестивала „Опера на върховете“ и летните музикални вечери на Видинската симфониета като ключови за развитието на културния туризъм.

Освен културния туризъм, Милошев акцентира върху потенциала за развитие на религиозен, балнео, СПА и здравен туризъм в региона. Той посочи, че круизните кораби, които свързват Видин със сърцето на Европа, представляват значителна възможност, привличайки туристи от различни страни. Обсъдени бяха и перспективите за еко и селски туризъм, както и спортни и авантюристични дейности по реката.

В рамките на посещението си министърът разгледа различни забележителности във Видин и околностите, включително крепостта „Баба Вида“, реновираната синагога, градската градина и други културни и исторически обекти. Той бе придружен от областния управител Ани Арутюнян и председателя на Народното събрание Росица Кирова. Те обсъдиха начините за по-добро стопанисване и опазване на туристическите ресурси, които могат да допринесат за развитието на модерен и автентичен туризъм в региона.

Евтим Милошев посети също така град Кула, където бе посрещнат по традиционен обичай и разгледа местната забележителност – крепостта „Кастра Мартис“. Обиколката му включи и посещение на крепостта „Калето“ и Белоградчишките скали заедно с кмета на Белоградчик Боян Минков.

Разгледа и модерна винарна в региона, която развива кулинарен и винен туризъм на брега на река Дунав, подчертавайки значението на този вид туризъм за местната икономика.

На някои от срещите присъства и посланикът на Монголия в България, г-жа Лхагвасурен Саянаа, което подчертава международния интерес към региона и потенциала за развитие на туризма в Северозападна България.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст