ЦИК удвои парите за агитация на малките партии заради решение на съда

ЦИК удвои парите за агитация на малките партии заради решение на съда

Централната избирателна комисия ще дава по два медийни пакета на формациите, които не получават държавна субсидия заради решение на Административния съд в София.

Според Изборния кодекс всяка политическа сила, която няма право на субсидия, получава т. нар. медиен пакет – ваучер на стойност 40 000 лв., с който може да плаща за политическа реклама по време на кампанията. ЦИК определя кой има право на медиен пакет, разпределя средствата и контролира плащанията.

Изборите, които предстоят на 9 юни обаче са 2 в 1 и отпуснатият медиен пакет от 40 000 лв. се видя крайно недостатъчен на осем от партиите и коалициите, сред които бяха и формациите на бившия главен прокурор Иван Гешев и на бизнесмена Васил Божков. Те обжалваха това решение във Върховния административен съд с основанието, че предстоят два вота, което значи, че им се полагат по два медийни пакета.

Като доказателство жалбоподателите са посочили, че през 2021 г., когато също се проведоха избори 2 в 1 – за парламент и президент, ЦИК е раздавала по два медийни пакета за всеки от двата вида избори.

ВАС от своя страна обяви, че компетентен по такова дело е Административен съд – София град, който в крайна сметка се произнесе в полза на кандидат-депутатите и принуди ЦИК да промени решението си.

Съдиите от АССГ аргументираха решението си с това, че всеки от изборите се провежда по самостоятелни правила, всички политически сили се регистрират отделно, имат отделни листи с кандидати и участват отделно, независимо от това, че гласуването се провежда в един и същи ден. Оттам смятат още, че ЦИК е допуснала нарушение, като е обединила двата вида избори с предоставянето на един медиен пакет, затова сега им налага да отпуснат два медийни пакета на обща стойност 80 000 лева.

ЦИК мълчаливо приема аргументите на съда и вчера, 20 май, прие ново решение за медийните пакети, в което се казва, че държавата ще плаща по 40 000 лв. за парламентарните и още по толкова за европейските избори на формациите, които не взимат субсидия.

Формациите, които ще се облагодетелстват от това решение са общо 15 партии и 7 коалиции.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст