Въздухът в България става все по-мръсен, а мерките все по-мижави

въздух

Дишаме отровен въздух заради безконтролното отделяне на вредни емисии, а мерките, които се вземат от страна на държавата са повече от скромни. Още през 2019 г. Европейската комисия сезира Съда на Европейския съюз за системното превишаване на допустимите прагове за серен диоксид у нас. Тогава бе съобщено, че България е единствената държава в ЕС, в която все още се нарушават ограниченията, създадени, за да запазят здравето на хората. Пет години след това нищо не се е променило, напротив, положението е още по-тежко.

Ново проучване на екосдружението “За Земята”, представено в сряда, показва, че замърсяването с азотен диоксид в София продължава да бъде повсеместно и доста над официалните стойности, които обявява държавата. Освен това концентрациите на отрови са се увеличили спрямо предходната година.

“За Земята” твърди, че

проблемът продължава да бъде напълно скрит

за автоматичната система за измерване на Изпълнителна агенция по околна среда, защото официалните й станции са разположени неправилно.

Най-високи стойности са отчетени на точки по някои от възловите транспортни артерии на града. Сред тях са бул. “Александър Малинов” – със средногодишни нива на азотен диоксид 60% над нормите, бул. “Ситняково”, пл. “Сточна гара”, бул. “Никола Мушанов” и други.

В Русе пък проблемът с мръсния въздух е с над 50-годишна история. Хората  там всекидневно съобщават за все по-натрапчивата миризма на бакелит и ацетон, която е на път да се превърне в “етикет” на района.

От години политиците обещават на русенци решение на проблема, но нищо не се случва. За 2023-та са постъпили

над 1700 сигнала за силна миризма на химикали и невъзможност да се диша,

като рекорд бележи месец септември, когато са подадени “само” 667 сигнала, т.е. по 22 на ден.

В източната част на Русе се намира  индустриална зона, която обхваща терените на ТЕЦ “Русе” и бившето летище. Там са разположени няколко завода, зад които започва голяма химическа индустриална зона. В западната част на града има още една индустриална зона, където се произвеждат бои и лакове. Така, в зависимост от посоката, в която духа вятърът, градът се обгазява с различни миризми, защото не са взети мерки за пречистване. Най-вероятно защото

“това” струва пари, докато тровенето на хората е съвършено безплатно.

Именно в Русе задуха вятъра на промяната, когато на 28 септември 1987 г. бе организирана първата в България екологична демонстрация по време на комунистическия режим. Това бе протест срещу почти 10-годишното обгазяване на града от химическия комбинат в Гюргево, Румъния. По този повод през 1990 г. 

“Екогласност” обяви 28 септември за ден на екологичния протест.

През 2021 г. трите природозащитни организации – „Грийнпийс“ – България, Екологично сдружение „За Земята“ и ClientEarth, изпратиха писмо до Европейската комисия, че правителството нарушава грубо нормативната уредба, която ограничава замърсяването на въздуха със серен диоксид и е време Брюксел да се намеси.

В писмото се казва, че институциите в България не само не спазват европейското законодателство за чист въздух, ами

отказват да вземат мерки срещу замърсяващите въглищни централи,

които са основен източник на серен диоксид. Те посочват практиката да се издават щедро разрешителни на въглищните централи. Например – през 2019 г. управляващите дадоха безсрочно разрешително на държавната „ТЕЦ Марица изток 2“ да не спазва ограниченията за емисии на серен диоксид и живак.

Всички отрови, които се носят във въздуха у нас, са вредни за здравето ни. Те увеличават чувствителността към респираторни инфекции и са

особено опасни за хора със сърдечно-съдови проблеми,

за бременни, деца и възрастни.

Никой не иска да спре производството в страната, напротив – то трябва да се увеличава непрекъснато, но това трябва да става чрез съвременни технологични решения, които да държат индустриите чисти. За да се случи това обаче институциите трябва наистина да са по местата си и да контролират процесите. А не да имитират дейност и да си търсят виновници навсякъде по света, но не и у нас.

Идват избори. Интересно дали на някоя партия ще й хрумне да се ангажира с основното – въздухът, който дишаме?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст