Западни представители вещаят “катастрофа”, ако Израел изолира палестинските банки от 1 юли

Западни представители вещаят "катастрофа", ако Израел изолира палестинските банки от 1 юли

Официални представители на западни държави предупреждават за “икономическа катастрофа” на Западния бряг, ако Израел откаже да поднови изтичащото на 1 юли жизнено важно изключение, според което израелските банки трябва да поддържат отношения с палестинските си партньори. То дава възможност да се извършват плащания за основни услуги и заплати, свързани с Палестинската автономия и улеснява вноса на стоки от първа необходимост като храна, вода и електричество на окупираните палестински територии. без него израелските банки ще прекратят бизнеса си с палестинските финансови институции и икономиката на Палестина на практика ще бъде замразена след време.

Вашингтон бил водещата сила зад усилията за подновяване на изключението и оказвал натиск върху правителството на Бенямин Нетаняху, твърдят двама западни представители. Великобритания също била загрижена за проблема, който се очаква да попадне сред темата на дискусиите на предстоящата среща на финансовите министри от Г-7 в Италия.

Палестинската автономия търгува с други стопанства в множество валути, като йорданският динар се използва широко на Западния бряг, но икономиката й формално работи с израелски шекели и палестинските финансови институции трябва да минават през Израелската централна банка и други кредитни институции, за да получи достъп до средства.

Търговски обмен за почти 8 млрд. щ. долара между Израел и Западния бряг се обработва чрез тези канали всяка година, по данни на американското правителство. той включва плащания за храни в размер на 2.3 млрд. долара, 540 млн. долара за електричество и 145 млн. долара за вода и пречистването й. Отпадането на изключението ще навреди тежко на способността на Палестинската автономия да работи и ще парализира икономическата активност на окупирания Западен бряг, който палестинците определят като сърцето на бъдещата си държава, но той е под еврейска военна окупация от 1967-а.

Изтичането на срока на изключението ще навреди и на Израел, защото ще засегне вносно-износните операции, а палестинските данъчни средства, събирани в Израел, вероятно ще бъдат замразени, твърдят официалните лица. Израелските компании, които имат бизнесвръзки с палестинската власт, която има ограничена автономия в части от западния бряг, няма да могат да депозират палестински чекове или да получават плащания от израелски банки. Палестински работници в Израел няма да могат да получават заплащането си чрез електронни банкови трансфери. С други думи, ще се създаде сериозна криза, която ще “занули” палестинската икономическа активност на Западния бряг.

Преди смъртоносната атака на Хамас срещу Израел на 7 октомври и последвалата война в Газа, въпросното изключение се подновяваше всяка година. То датира от 2016-а когато служители на американското министерство на финансите започнаха да изпращат годишни писма до Израел, гарантиращи, че израелските банки няма да бъдат обект на обвинения във финансиране на терористи заради сделките им с палестински юридически лица.

След получаването на американското писма, Тел Авив изпращаше изключението, подписано от финансовия министър, да две израелски банки – Israel Discount Bank и Bank Hapoalim, които поддържат връзки с официални палестински институции и им дават достъп до по-широката банкова система. Тази година обаче израелският финансов министър – ултранационалист Безалел Смотрич, издаде тримесечно удължение на изключението от миналата година, което беше валидно до 1 април, и заплаши да унищожи палестинската икономика.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст