Изложба “20 години България в НАТО”

Изложба "20 години България в НАТО"

Експозицията може да бъде разгледана на “Моста на влюбените” до Националния дворец на културата до четвърти юни. Посветена е на 20-ата годишнина от присъединяването на България към НАТО.

Кадрите илюстрират участието на страната ни в мисии, операции и учения на Алианса и българския принос в колективната отбрана през последните две десетилетия. Авторите са Вяра Йовева – фотограф на Министерството на отбраната, капитан Мария Крашевска от състава на Съвместното командване на силите, капитан Иван Дончев от Българските военновъздушни сили, Иван Кацаров от Военноморските сили, Соня Колчакова от Военномедицинска академия, Красимир Тодоров – фотограф на вестник Българска армия и Огнян Стефанов, дългогодишен фотограф към Военновъздушните сили.

„Членството на България в НАТО даде гаранции за нашата сигурност, стабилност и просперитет. Въоръжените ни сили извървяха един грандиозен път на развитие и трансформация, за да ги видим в днешното им състояние и да погледнем в бъдещето така, както е планирано съгласно нашите планове за развитие и за изграждане на способности за колективна отбрана.“ Това каза министърът на отбраната Атанас Запрянов днес, 21 май, на откриването на фотографската изложба, посветена на 20-ата годишнина от членството на България в НАТО.

„Във фотосите са запечатани важни моменти от провеждането на многонационалните учения, които са гръбнакът на интеграцията на Въоръжените ни сили в процеса на подготовката за пълноправно членство. Имаме възможност да видим етапи от развитието на Българската армия като член на НАТО през тези 20 години, основните моменти от участието в операциите на НАТО в Ирак, Афганистан, Косово, Босна и Херцеговина“, посочи министърът на отбраната.

Събитието е част от Националната програма с инициативи за отбелязване на 20-ата годишнина от членството на Република България в НАТО и 75-ата годишнина от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст