Модернизацията на лифтовете на Витоша би струвала 100-150 млн. лв., заяви Васил Терзиев

Модернизацията на лифтовете на Витоша би струвала 100-150 млн. лв., заяви Васил Терзиев

Модернизацията на лифтовете на Витоша би струвала 100-150 млн. евро. Това заяви кметът на София Васил Терзиев пред “24 часа”. По думите му общината няма тези пари, но би могла да изтегли кредит или да кандидатства за безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма.

Терзиев е водил разговори с частния собственик на лифтовете “Витоша ски”. “Ръководим се от интереса на софиянци и да се изгради по-удобна транспортна услуга – и чрез градски транспорт и нови лифтови съоръжения, за да не се стига с коли, както е сега. Казусът е комплексен, защото е свързан и със съоръженията, но и с нуждите от някои законови промени, за да може да бъде модернизирана инфраструктурата“, заяви кметът на София.

Относно това, дали ще има конкурси за ръководства на дружества с изтекъл мандат, столичният кмет изрази надежда, че максимално бързо ще се премине към тази процедура за една дълго чакана реформа. “За ЦГМ, “Столичен автотранспорт”, “Столичен електротранспорт”, “Метрополитен” предстои избор на управителни съвети, а за “Топлофикация” – и на надзорния съвет, защото има двустепенна система на управление. Това трябва да се случи на следващите заседания на СОС”, допълни Терзиев.

Попитан за състоянието на “Топлофикация” и дали още смята, че концесията е единственото решение, кметът на София заяви, че до момента е доказано, че сегашният начин на работа не води до добри резултати. “Това дружество през годините е подхвърляно като горещ картоф между община и държава. Занулявани са задълженията и сега те отново са 1,6 млрд. лв. и ще растат още“, подчерта той.

Терзиев вижда два варианта да справяне с проблемите с “Топлофикация” – или СОС да реши, че може да го управлява и реформира, и да намери огромни инвестиции, или да помоли някой с голям опит в управлението на подобен тип дружества да го управлява ефективно, като в същото време се погрижи сметките на абонатите не само да не се вдигат, а да намалеят.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст