Най-скъпото перо в света се продава за над 28 хил.долара на търг в Нова Зеландия

Перо от изчезнала птица се превърна в най-скъпото в света, след като беше продадено за 46 521 новозеландски долара (около 28 400 щатски долара) на търг в Нова Зеландия.

Птицата хуя е била последно официално забелязана в началото на 20-ти век, а перата й са се продавали досега за максимум 8400 новозеландски долара (около 5100 щатски долара), според аукционна къща Webb’s.

Най-скъпото перо в света се продава за над 28 хил.долара на търг в Нова Зеландия

Перцето на птицата хуя, за което се очакваше да бъде продадено за максимум 3000 новозеландски долара (1830 щатски долара), надмина очакванията в понеделник и се превърна в най-скъпото перо, продавано някога, съобщиха от Webb’s.

„Това рядко перо от хуя е прекрасен пример за историята на Нова Зеландия и ни напомня за крехкостта на нашата екосистема“, каза в изявление Лиа Морис, ръководител на отдела за декоративни изкуства в аукционната къща в Окланд.

За маорите перата на птицата били символ на висок статус, а отличителното оперение с бели върхове се използвала за церемониални шапки. Според музея на Нова Зеландия, само лица с висок обществен статус са имали право да носят пера от хуя в косите си или цели кожи в ушите си.

Аукционната къща казва, че перата често са били разменяни за други ценни стоки или давани като подаръци, за да се демонстрира приятелство и уважение.

Европейските заселници в Нова Зеландия също започнали да гледат на хуята като символ на престиж. Според музея, те използвали перата на птицата за модни аксесоари, а цели екземпляри били препарирани и използвани като декорация в домовете на богатите.

Музеят обяснява, че през 19-ти век маорските и европейските ловци са избивали птицата в „големи количества“, продавайки кожите на колекционери и търговци на мода. „Смъртоносната популярност“ на хуята нараснала още повече, когато херцогът и херцогинята на Йорк били снимани с пера на шапките си по време на пътуване до Нова Зеландия през 1901 г.

Четете още на : Първият договор на Меси с “Барселона” продаден на търг за 965 хил. долара.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст