Разкриха нови подробности за катастрофата с хеликоптера на Раиси

Ибрахим Раиси катастрофа

Ръководителят на администрацията на иранския президент Голам-Хосеин Есмаили разкрива нови подробности за катастрофата с хеликоптера с президента Ибрахим Раиси. Самият началник на администрацията е летял с друг хеликоптер, който е кацнал благополучно. По думите на политика метеорологичните условия по време на полета са били нормални.

“Не беше мъгла. Може би имаше мъгла дълбоко в дефилето, но нямаше мъгла по пътя на нашия полет. Облаците бяха малко по-високи от хеликоптера”, казва той, цитиран от IRNA. Според Есмаили, пилотът на хеликоптера с президента Раиси на борда е наредил цялата хеликоптерна колона да се издигне над облаците. Пилотите са направили каквото им е казано.

Около 30 секунди след това екипажът на хеликоптера с Есмаили забелязва изчезването на президентския хеликоптер.

След това пилотът направил няколко кръга, опитвайки се да намери хеликоптера с президента или да се свърже с някой от екипажа или пътниците. “Не беше възможно да се установи връзка за минута и половина, дори тогава се предполагаше, че Bell 212 се е разбил. Впоследствие имамът на джамията Джума в иранския град Табриз Сайед Мохамад-Али ал-Хашем се свърза. Той беше на борда на изчезналия хеликоптер и разказа за катастрофата. Контакт с него е поддържан няколко часа преди смъртта му”, посочва Есмаили.

На 19 май хеликоптерът на иранския президент се разби.

Сутринта на 20 май овъглените останки от президентския хеликоптер бяха открити близо до иранското село Тавил, на 30 км от границата с Азербайджан. Всички пътници бяха загинали. Някои съседни на Иран страни обявиха траур. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст