В навечерието на 24 май президентът Румен Радев ще посети Ватикана и Италия

Президентът наложи вето ватикана

Президентът Румен Радев ще бъде на посещение във Ватикана и Италианската република на 22 и 23 май, съобщиха от прессекретариата на президента. Държавният глава ще ръководи българската делегация, която по традиция е приемана на аудиенция от главата на Римокатолическата църква по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май.

Днес държавният глава ще участва в откриването на офис в Рим на Европейската организация за публично право (EPLO), както и в представянето на изложбата “Атон в рисунки и фотографии” в Папския Латерански университет в италианската столица.

На 23 май президентът Румен Радев и българската делегация ще бъдат

приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск.

Във Ватикана е предвидена и среща на българския президент с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин.

По-късно в базиликата “Сан Клементе”, където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на славянски език, държавният глава ще присъства на Божествена света литургия, отслужена на централния олтар на базиликата от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. Президентът ще посети и

базиликата “Санта Мария Маджоре”, където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука.

В рамките на визитата се предвижда президентът Румен Радев да отдаде почит пред паметниците на Иван Вазов и капитан Петко Войвода в Рим.

В българската делегация за посещението в Рим и Ватикана са представители на Българската православна църква, на Католическото вероизповедание в България, представители на държавни институции и общественици. Държавният глава ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст